Flike – magyar tervezésű „drónbicikli”

Évezredek óta az emberiség vágya a repülés, mégis alig több mint száz éve emelkedett a magasba az első embert is szállító repülő. Ikarosz álma, a mindenki számára hozzáférhető, egyszemélyes könnyű repülés lehetősége azonban máig nem oldódott meg. Idáig.

Egy innovatív magyar csapat, a miskolci (miskolctapolcai) Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai, Kerülő Balázs és Vígh Viktor vezetésével ugyanis működőképes egyszemélyes repülő eszközt hoztak létre, ráadásul rekordidő alatt. A Flike (ejtsd: flájk) ötlete tavaly nyáron pattant ki a tervezők fejéből, és decemberre tesztelhető gépet szerkesztettek, márciusban pedig már emberi utassal is kipróbálták az időközben Flike névre keresztelt járművet.

mcs24_trend007

A Flike neve a népszerűsítésére létrehozott honlap szerint az „F” like freedom, azaz magyarul a szabadság kifejezés angol kezdőbetűjéből ered, de nem nehéz észrevenni a „like” (ebben az esetben egyébként „mint” értelmű) szóval a facebook generációkat is jó eséllyel megcélzó névválasztás ötletességét, ráadásul a fly (repül) és a bike (bicikli) szavak összevonása sem rossz áthallás.

Több cikk a Star Wars sorozat Jedi visszatér részében látható, az endor bolygón használt birodalmi repülő motorokhoz hasonlította a Flike-ot, szerintünk teljesen tévesen. A Flike ugyanis sokkal inkább egy kis méretű drónhoz hasonlít, csak kicsit nagyobb és nehezebb. Az Y-alakú vázon három pár, azaz összesen hat, egymástól függetlenül mozgó rotor hajtja meg a valamivel több mint 100 kilós gépet. A három tengelyen egymás fölött elhelyezkedő propellerek páronként ellentétes irányban pörögnek. Irányításuk két joystickkal történik, ezek a rotorok sebességének változtatásával teszik lehetővé a biztonságos irányítást.

mcs24_trend002

Apropó biztonság. A fejlesztők úgy tervezték meg a Flike-ot, hogy amennyiben az egyik joystickkal irányított három rotor egyszerre hibásodna meg (szinte lehetetlen), akkor a másik hárommal biztonságosan le lehet majd tenni a gépet. A prototípussal Kerülő Balázs néhány méterre emelkedett fel a próbarepülés során, néhány kisebb manővert végrehajtva, és az egy helyben lebegést tesztelve. Elvben persze lehetőség lenne akár több ezer méterre is felemelkedni, de annak nem sok értelme lenne emberi vezérléssel. Veszélyforrást jelenthetne még, ha a jelenleg szabadon álló rotorok elszabadulnának használat közben, és a tengelyről lerepülve kárt tennének az utasban, de a feltalálók a későbbiekben kereskedelmi forgalomba szánt végső verzióban ezeket védőhálóval zárják majd körbe.

Az üzemképes prototípus a lítium-polimer akkumulátorokkal 15-20 percig képes egy helyben lebegni, vagy dupla ennyi időt repülni. Az ajánlott sebesség 60 km/h lesz majd a fejlesztők tervei szerint, akik egyébként 5-6 méteres utazási magasságot tartanak ideálisnak.

mcs24_trend003

A Flike nagy előnye, hogy könnyű irányítani, persze lehet, hosszú idő kell majd ahhoz, hogy ezt hivatalosan is megtehessük, hiszen jelenleg nincs olyan ország, ahol az ilyesfajta közlekedésre szabályokat alkottak volna. A Flike nem bocsát ki káros üzemanyagot, hiszen elektromos meghajtású. És bár nagyságrendekkel olcsóbb lesz az előállítása, mint bármely repülő eszközé jelenleg, azért nagyjából annyian engedhetik majd meg maguknak az első gyártásból származó eszközök megvásárlását, mint az első automobilokét: kevesen. Sajtóhírek szerint néhány tízmillió forintba lesz a költség. De azért ne csüggedjünk, az autó is hamar tömegjármű lett, a technológiai fejlődés pedig ezidáig rohamosan halad előre, ezzel együtt az eszközök árai folyamatosan csökkennek.

A fejlesztők jelenleg befektetőket keresnek a megvalósításához és a későbbi tömeggyártás beindításához. Most már a második prototípuson dolgoznak, aztán nemsokára elindulhat a sorozatgyártás. A találmány angol neve és a szintén angol nyelvű honlap azt jelzi, hogy a feltalálók meg akarják hódítani a világot, és hisznek a Flike forradalmi küldetésében. Már ami a közlekedést illeti. Mi drukkolunk nekik!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük