Cserkészparkok mint táborhely?

Valljuk be őszintén, a magyar cserkészek egy jó része nem tekint táborhelyként a cserkészparkokra. Picit az az érzés van mindenkiben, hogy jó hogy vannak cserkészparkok, de azt nem nekünk, cserkészeknek találták ki. Oda menjenek a “szobacserkészek”, turisták, nomádabb kempingre vágyó csoportok.

Magyarországon a Teleki Pál  Cserkészpark alkalmas teljesen nomád táborok befogadására is, így tehát a cikk címére már találtunk egy igent. Ezzel együtt azért érezzük, hogy ez egy elég extrém példa, és legtöbb magyarországi cserkészpark full nomád táborozásra nem alkalmas. Latrinák, alakuló terek, emésztők, szikkasztók. Csak pár dolog, amivel elég hamar tele lenne egy terület. Akkor mégis, mire tudjuk használni, mi cserkészek, a cserkészparkokat? Nézzünk egy konkrét példát!

20100801-campsite-isti-cc2010-013

Sztrilich Pál Cserkészpark

A park jelenlegi állapotában igazából egy nomádabb (sátrazós) kiscserkésztábor megtartására a legalkalmasabb. Az épületek nincsenek túl jó állapotban, így alapvetően a sátrazás az, amit ajánlanak. Főzni, zuhanyozni lehet, van alakuló tér, van focipálya, tehát nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy egy cserkész szemmel igényes, de kellően extrém kcs tábort lehet ide szervezni.

Miért használtam, hogy “cserkész szemmel igényes”? Reálisan kell látni: a Sztrilich Pál Cserkészpark eléggé idejétmúlt állapotban van. Sajnos ez nem csak erre a parkra igaz, a legtöbb park küzd azzal, hogy kellően igényes tudjon lenni, és ne csak cserkészek számára legyen (talán) megfelelő, hanem külsős csoportoknak is. Ez most elindulhat egy új irányba azzal, hogy a magyar állam megközelítőleg 500 millió forintot fordít arra, hogy a Sztrilich Pál Cserkészpark megújuljon és minden szemmel igényes tudjon lenni. Azt gondoljuk, hogy ez egy olyan lehetőséget adhat a kezünkbe, mellyel kiszélesíthetjük a táborozási skálánkat. Természetesen egy cserkész csúcsprogramja továbbra is a csapattábora kell, hogy legyen, amit nem egy cserkészparkban fog tartani. Ezt belátom, de ezen felül a cserkészetünkben vannak olyan további tartalékok, amiket most van lehetőségünk kiszélesíteni. Eddig, ha valaki el akart menni “cserkész típusú” táborba, a saját táborán kívül elmehetett VK-ba, regős, szakági táborba, nemzetközi táborokba. A Sztrilich Pál cserkészparknál három szálon indultunk el az új típusú táborok fejlesztésében: élő cserkésztudás, konstrukciók, közösségépítés. A három vonalból a konstrukciókat bontogatnám ki, mert ez érdekes új infókkal szolgálhat számotokra. Mindezekről azonban a folytatásban.

Metz Márk csst (313.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük