Böjti tippek őrsöknek

A böjti időszak nagyon jó lehetőség arra, hogy megértesd őrsöddel mit is jelent az igazi lemondás. Ha őrsileg böjtöltök, akkor a közösségi élmény mindenkinek nagy segítség lehet abban, hogy még inkább tudja tartani magát az elhatározásaihoz. Egy közös böjt, egy közös lemondás igazi lelki táplálékká válhat ez egész őrs számára! A következőkben pár ötletet olvashattok, amelyek segítenek megszentelni az őrsi készületet húsvét ünnepére.

Nagy-böjt – kis-cserkész

Tedd kézzelfoghatóvá a böjtöt a kiscserkészeknek! A nagyböjt jó alkalom arra, hogy közösen készüljetek a húsvétra, és eközben megismerhessék és megérthessék a gyermekek az ünnep lényegét. A kicsik számára fontos a rendszer és a képszerűség, így a nagyböjti készületben is ezeket tartsd szem előtt. Válassz olyan feladatot, amit rendszeresen tudtok együtt csinálni és próbáld ezeket minél kézzelfoghatóbbá és látványosabbá tenni.

Így nő köztünk Isten országa

A kiscserkész próbarendszer szerves része a napi jócselekedet. Mesélj nekik Jézus böjtöléséről a pusztában és a lemondás fontosságáról. Adj nekik ötletet olyan jócselekedetekre, amelyek lemondásokkal járnak. Például fele annyit fogok számítógépezni, hogy legyen időm rendet rakni a szobámban. Minden őrsgyűlésen osszátok meg egymással, ki mit csinált a héten, minden jócselekedet egy-egy mustármagot ér. A böjt végén ültessétek el a mustármagokat és a kinőtt kis hajtások látványosan megmutatják a gyermekeknek, hogy a lemondásokból és a jócselekedetekből milyen szép növény sarjadhat. A mustármagok legalább olyan szépen fognak növekedni, ahogy az Isten országa a jócselekedetek nyomán.

Gyűjthetitek a jócselekedeteket más látványos módon is, például készítsetek egy töviskoszorút, amire minden egyes jócselekedet után egy virágot tehet a kiscserkész.

Cserkészeknek

Válasszatok cserkészeitekkel olyan böjti fogadalmat, ami valóban róluk szól és kihívást jelent.  A LifeTeen oldal összegyűjtött egy hosszú listát igazán kreatív lemondásokkal. Mondj le a csetelésről, inkább találkozzatok vagy telefonon beszélgessetek! Vagy például mondj le a kedvenc appodról! Kibírsz-e negyven napot szelfizés nélkül? Mondj le a cinikus megjegyzésekről és a gonosz viccekről! És egyéb izgalmas lemondásokat találhattok az oldalon.

Imádkozzatok együtt a böjtben! Írjatok az őrsgyűlésen egy közös imát, találjátok ki kikért szeretnétek fohászkodni a böjtben, kérjetek erőt a lemondások megtartásához. Szinte minden levelező rendszerben beállítható az időzített üzenet, állíts be, hogy őrstagjaid minden nap, ugyanabban az időben megkapják az őrsi imát az aznapi imaszándékokkal kiegészítve, így ha nem is egy térben, de egy időben tudtok együtt imádkozni.

Máshogy is emlékeztethetitek magatokat az imára. Készítsetek az őrsgyűlésen egy karkötőt, amit mindenki viselni fog a böjt alatt, tegyetek rá hét gyöngyöt vagy hét csomót és egyezzetek meg abban, hogy melyik nap kiért fogtok imádkozni. A gyöngyök vagy csomók segítenek, hogy ne feledkezzetek meg az imáról.

Zöld böjt kószáknak, vándoroknak, felnőtteknek

A böjti időszak remek lehetőség, hogy a próbarendszer egy másik megkerülhetetlen fontosságú pontját is becsempészd vezetettjeid mindennapjaiba. Tartsatok idén zöld böjtöt, böjtöljetek együtt a teremtett világ megőrzéséért.

Húsböjt

Tudtad, hogyha nem csak pénteken mondasz le a húsfogyasztásról, azzal az önmegtartóztatás gyakorlása mellett még a környezetednek is jót teszel! Az állati termékek előállításához jóval több vízre, földterületre és fosszilis fűtőanyagra van szükség, mint a növényi táplálékokhoz, így az meglehetős környezetterheléssel jár. Gondolj csak arra, hogy a takarmánytermeléshez mekkora földterületre van szükség és mennyi vízre. Míg egy kilogramm búza megtermelése csak 900 liter víz felhasználását vonja maga után, 1kg rizs pedig 1900 litert, addig 1 kg csirke már 3500 litert jelent, nem beszélve a marhahúsról, melynek egy kilójának előállításához nem kevesebb, mint 15 ezer liter vízre van összességében szükség. Az állattenyésztés emellett nagyban hozzájárul az üvegházhatás növekedéséhez, amely a globális éghajlatváltozás egyik motorja.  A szarvasmarha és a juh szervezete nagy mennyiségben állít elő metánt az emésztés során, amely a szén-dioxid mellett a legjelentősebb üvegházgáz. Mikor a húsböjtről beszélsz az őrsöddel, feltétlen nyisd rá szemüket a következő kérdésekre is: Honnan származik az élelmiszer? Milyen módon termelték? Mennyi víz kell az előállításához? Méltányos kereskedelemből származik-e?

Biciklis böjt

Tudtad, hogy azzal is remekül lehet böjtölni, hogyha tudatosan választasz közlekedési eszközt? Biztos nem kell taglalnom, hogy a közlekedés mekkora szerepet játszik a környezetszennyezésben. Határozd el, hogy hetente x napon át vagy akár egy teljes hétig biciklivel vagy gyalog közlekedsz.  Meglepő adat, de a felmérések szerint Európában az autóval megtett utazások fele 3km-nél, 20%-a 1 km-nél rövidebb. Ezeken a távolságokon legtöbbször a kerékpár, de még a gyaloglás is reális alternatívája az autózásnak. Egy kiadós reggeli gyaloglás még a böjti elcsendesedésben és lassításban is segíthet. Ha hosszabb útra indulnál autóval, hirdesd meg a kocsidban lévő szabad helyeket.

Böjt a háztartásban

A háztartásban számos apróság adódik, amivel szintén böjtölhetünk. A lakossági energiafelhasználás legnagyobb részét a fűtés teszi ki. Próbáld ki, hogy a termosztát lecsavarásával böjtölsz! +/- 1 Celsius fok nagyjából 6 százalékkal változtatja meg a felhasznált energia mennyiségét. De ha például 24 fok helyett megelégszünk a 21 fokkal is, máris majdnem 20 százalékkal csökkentjük energiafelhasználásunkat, a számlánkat és persze az ehhez kapcsolható szennyezés-kibocsátásunkat is. Egy hét nem sok, az egy fok szintén nem sok, érdemes kipróbálni, hátha az év más időszakában is sikerül!

Böjtölhetünk úgy is, hogy minél kevesebb szemetet termelünk. Igyekszünk olyan termékeket venni, amin kevés a csomagolás, nem kérünk zacskót a boltban és szelektíven gyűjtjük a szemetünket. De lemondhatunk a  böjtben a  vegyszerekről is, próbáljuk ki a mosópor helyett a mosódiót, takarítószerek helyett az ecet- vagy citromsavat. És számos jó ötletet olvashatunk még például ezen a honlapon.

 

forrás: lifeteen.hu, teremtesvedelem.hu

Szerző: Zöllner Anna csst. (1926.)