Szuperhősök voltunk? Vagyunk!

Hol tartod a cserkésznapon kapott szuperhős palástodat? Azt reméljük, hogy sikerült megérinteni a benned élő Bruce Wayne-t (Batman), Clark Kent-et (Superman), vagy a lányok esetében Lucy Lane-t (Superwomen). Légy szuperhős, ments világot és ne kérj érte pénzt! – ez volt a mottónk, amit jó cserkészként a szívünkbe is véstünk.

Szerző: Nagy Emese

Sárkányölő Szent György napja alkalmából idén is megtartottuk az Országos Cserkésznapot április 23-án. Szent György évszázadokon át a lovagok, lovas katonák, fegyverkovácsok, szíjjártók, vándorlegények patrónusa volt és utóbb a cserkészeké is lett. Legendája szerint legyőzte a sárkányt és kiszabadította a fogságból a királylányt, vagyis igazi Szuperhős volt a mi példaképünk!

_MG_8656

Fotó: Schreiner Dénes

Pótor József cst. (304.) ügyvezető elnök az OCSN 2016 megnyitó beszédében rámutatott: mindenünk megvan ahhoz, hogy szuperhősök legyünk! Van egyenruhánk, van már kastélyunk, és van segítőtársunk, mint Batman-nek Alfréd; azok mind mi vagyunk egymásnak szerte a világban, a cserkésztestvérek. Semmi sem tarthat bennünket vissza attól, hogy céljainkat elérjük!

Ezúttal Nagykovácsiban voltunk a Teleki-Tisza-kastély területén. Szupercserkészek lepték el a település utcáit is, az országból összesen 733-an gyűltünk össze, hogy újra együtt játszhassunk! Legtöbben a X. Cserkészkerületből érkeztek, a legmesszebbről pedig a csengeriek vágtak neki az egész napos kalandnak.

Fotó: Schreiner Dénes

Fotó: Schreiner Dénes

A harciasabbaknak és kalandvágyóknak volt lehetőségük lasertag ütközetben kiadni a többlet energiájukat, vagy éppen rekeszeket mászni. Az elektronika iránt érdeklődők saját holdjárót építhettek a littleBits színes modulokból álló áramkörkészletéből, emellett a Makerspace közösségi műhelyben 3D-s nyomtatók segítségével cserkészeink saját nyakkendőgyűrűt készíthettetek a legújabb technológiák egyikével. Ezeken a programokon felül részt vehettetek a Budapest Interactive Game (BIG) Szent György életét felidéző nyomozásban, illetve a Felfedezőtábor játékain is.

Fotó: Schreiner Dénes

Fotó: Schreiner Dénes

A cserkész korosztály a Nagy-Szénás tanösvényen túrázhatott 3 km hosszan, melyen régi cserkésztörténetekkel ismerkedhettek meg, természetesen voltak számukra feladatok is. A Csergezán Pál-kilátót a kószák vehették be, miközben izgalmas nyomozómunkát végeztek a 6m km-es túrán. Akiket a BARIT szakág vonzott, a Solymári-ördöglyukba ereszkedhetett alá a 4 órás barlangtúra során. A Vadonlakó szakág is tartott bemutatót, ahol a menedéképítés, tűzgyújtási módszerek, ehető növények területén szerezhettetek több tapasztalatot, és egyéb túlélési alapismeretekbe is bepillantást nyerhettetek.

A legmulatságosabbnak a vadonatúj fejlesztésű számháború bizonyult: itt a hatvan fős csapatok tagjai köpenyük színe alapján eltérő szuperképességekkel rendelkeztek. A zöldek (Hulk) nagyon erősek voltak, így ők nem csak leolvasással, hanem társuk felemelésével is kiejthettek valakit. Ha visszavitték a sörpadokat, asztalokat a központba, 40 pontot kaptak. (Ez egy cserkészies megoldása volt az összepakolásnak.)

A pirosak (Superman) olyan gyorsak voltak, hogy bárhol feléledhettek a leolvasás után. A pókemberek hálója egy spárga volt, azzal kellett körbefogniuk az ellenséget. A feketék (Batman) denevérként rá tudtak csimpaszkodni a fára, és olyankor nem lehetett őket „megölni”. A sárgák (Macskanő) filctollal felfegyverkezve, firkálva is leigázhatták a karmaik közé kerülőket. Az Amerika kapitányok persze minden szuperképesség birtokában voltak, belőlük csapatonként 10-10 fő volt. Ezen a számháborún a sárgák, vagyis a Macskanő csapat tagjai bizonyultak a legügyesebbeknek.

Fotó: Schreiner Dénes

Fotó: Schreiner Dénes

A szuperhősös számháború részletes leírását, szabálykönyvét hamarosan megtalálhatjátok a peldaul.hu oldalon.

Ahogy Hoffmann Feri cst. (118.), az OCSN 2016 főszervezője emlékezetett minket: azt szerettük volna elérni, hogy ne abban gondolkodjunk, hogy a szuperhősök majd „leereszkednek” a világunkba, és megoldják az emberiség problémáit, vagy várjuk, hogy valaki más cselekedjen, hanem mi is legyünk apró hősei a mindennapoknak, hiszen magunk is tudunk tenni azért, hogy egy jobb világot hozzunk létre; amint azt Bi-Pi is ránk hagyta.