Toborzás mesterfokon – Avagy sosem elég a kiscserkészből

Akár sokan vagytok a csapatban, akár kevesen, kiscserkészből pedig sosem elég. A jövő vezetőinek toborzása általában tanév elején válik aktuálissá, lássunk néhány ötletet a színessé tételére.

Mivel az új tagokat a közelben kell keresni, a környékbeli plébániák, gyülekezetek, iskolák jönnek elsősorban szóba. Templomunkban egyik évben hatalmas sikert arattunk a vasárnapi istentiszteleten a széksorok között felvert M63-as sátorral. A monstrum szerencsére pont befért a kijelölt helyre, a hívők pedig aznap egy fotókkal, prospektusokkal, nyakkendőkkel dekorált, matraccal és hálózsákkal felszerelt cserkészfekhelyen keresztül juthattak el kedvenc ülőhelyeikre. Ilyenkor az sem baj, ha a pap vagy lelkész megemlíti, hol lehet érdeklődni a cserkészet és a csapat felől. Ha a közösség nem ennyire rugalmas, tervezhetünk a templom előterébe, vagy a bejárat közelébe is egy pultot. Itt is verhetünk sátrat, ahova a gyerekek bekukucskálhatnak, vagy akár állhatunk mi is alatta. Nem rossz ötlet valami kis ajándékot, liliom alakú sütit, kicsi zászlót vagy lufit osztogatni a kicsiknek. Várhatjuk őket egyszerű, évszakhoz illő kézműves foglalkozással is, készíthetünk például levélnyomatot egyszerű temperával, bogyókból, termésekből karkötőt, vagy origami liliomot. Csábító lehet a cserkészliliomos arcfestés is, pingálhatunk csak a pofira, vagy lehet a mű egész arcos. A festék nem nagy befektetés, már két tégely, vagy egy párszínes paletta beszerzése jópár évre megalapozza a toborzó-készletünket.

Ha a plébánia vagy gyülekezet egész napos programot szervez, ragadjuk meg az alkalmat, mindenki örül majd neki, ha egy kicsit lekötjük a gyerekek figyelmét a rendezvényen. Itt játszhatunk, énekelhetünk velük, sőt, ha elég hely áll rendelkezésre, egy vad métát is rendezhetünk. 

Amikor a homályos régmúltban elsőáldozó lettem, a hittanos anyagot a tanfolyam végén a helyi csapat kérdezte ki egy igazán élvezetes cserkészpróba-meseerdő keretében. Minden állomásnál különböző színű szalagokat kaptam a tudásomért, amiket máig őrzök egy dobozkában.

A közeli iskolák a másik biztos recept. Érdemes a kiválasztott suli vezetőivel, osztályfőnökeivel jó viszonyt ápolni, hiszen a csapatnak majd újra és újra kedve támad toborozni, ilyenkor pedig jól jönnek a régi ismerősök. A toborzásra talán az osztályfőnöki óra a legalkalmasabb, nagyszünetben ugyanis a gyerekek kedvenc szórakozása egymás túlkiabálása. Ha viszont bejutunk az órára, kis szerencsével csöndben figyelő gyerekeket kapunk, akik nagyon fognak örülni, hogy mindenféle érdekes dolgot mutatunk nekik a szokásos ofőóra helyett. Itt előkereshetjük a csapatunk legviccesebb, legszuperebb képeit, kivetíthetjük vagy körbeadhatjuk. Vetíthetünk lelkesítő videót dzsemboriról, megkérhetünk egy – ideálisan ugyanabba az iskolába járó – csapattagot, vagy az őrsök leendő vezetőit élménybeszámoló tartására. Taníthatunk nekik egy király csomót, cserkészjátékot vagy felpróbálhatják különböző népek nyakkendőit.

Ha nem a legfiatalabb gyerekeket célozzuk, ne becsüljük le a közösségi oldalak erejét sem. Majd minden iskolának van Facebook-csoportja, ha egy jó kontakttal bekerülünk ide, épp a legjobb helyen vagyunk egy király plakát vagy egy lelkesítő beszámoló elhelyezéséhez. Végül, de ez már túlmutat egy csapat keretein, kihasználhatnánk korunk olyan vívmányait, mint a vírusvideók vagy vicces képek: ha sikerül egy kellően felejthetetlen anyagot kreálnunk és eljuttatnunk a megfelelő személyhez, tőle a megosztásokon keresztül magától terjedne a célcsoport körében. Ötletgyűjtéshez számtalan jó példát találhatunk más országokban. Ha például rákeresünk a „Bear Grylls describes Scouting in 3 words” szavakra, igazi minimálspotot láthatunk, de nem kevésbé ütőset. Az USA úgy egy évtizede a viccesen elegáns vonalat is meglovagolta, nehagyjátok ki a „Boy scout commercial – Trustworthy” című gyöngyszemet sem! Igaz, nekünk nincs sem Obamánk, sem Bear Gryllisünk, de szerencsére Latinovits vagy Rubik Ernő neve nálunk sem hangzik rosszul.

ipod-knots

Addig is, amíg nem oszt minden ismerősünk fergeteges cserkészvideókat, vegyük a kezünkbe az irányítást és szervezzünk egy ütős toborzást a saját csapatunknak!