„Ezek a mai fiatalok”

Az európai fiatalok szokásait vizsgálja az Espad nevű projekt. A kutatás során 96000 diákot kérdeztek meg. A friss jelentésből kiderült az is, hogy többet használják a netet a fiatalok, mint 5 évvel ezelőtt, valamint a szerencsejáték is népszerűbb ennél a korosztálynál, mint korábban.

 Az internethasználat területén sokat változott a helyzet, a fiatalok életének sokkal szervesebb részévé vált az világháló. Átlagosan a hét majdnem hat napján interneteznek.

A lányok aktívabbak a közösségi média felületein: a megkérdezettek 83 százaléka válaszolta, hogy az elmúlt hét legalább négy napján aktív volt. A fiúk körében 73 százalék volt ez a szám.

Pozitív irányban változnak viszont az alkoholfogyasztási és dohányzási szokások. A válaszolók 54 százaléka állítása szerint sohasem dohányzott, és csak 21 százalékuk válaszolta, hogy dohányos.

A 10 évvel ezelőtti 56 százalékhoz képest pedig 10 százalékponttal kevesebben mondták azt, hogy ittak alkoholt az elmúlt hónapban.

A jelentés szerint az esetenkénti jelentős mennyiségű alkoholfogyasztás azonban továbbra is nagy problémát jelent a korosztályban.

Ami még komoly probléma a fiataloknál: a szerencsejáték. A 15-16 évesek 23 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt héten játszott online valamilyen szerencsejátékot. Ezzel a tinédzserek körében az online szerencsejáték lassan már kezd nagyobb problémává válni, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

A tanulmányt itt találhatod.

(Forrás: origo)