Akik elég őrültek ahhoz, hogy elhiggyék, meg tudják változtatni a világot

Szeretnénk ha még többen, jobban bele látnának az MCSSZ munkájába. Ezért egy riport sorozatot indítunk, amelynek keretében bemutatkoznak az irodában dolgozók. Most Horváth András, Hori öv. (25.) grafikust kérdezzük.

VL: Mi a feladatod a Szöviben?

Még a TÁMOP 5.2.8. ideje alatt, 2014. októberében csatlakoztam a Magyar Cserkészszövetség Kommunikációs csoportjához, az akkori művészeti vezető, Safy mellé grafikusként. Azóta sok víz lefolyt már a Dunán, emberek jöttek, emberek mentek, véget ért a TÁMOP, de én azóta is itt vagyok, igaz kisebb-nagyobb munkaköri változásokkal. Az EU-s projekt alatt rengeteg kiadványt, plakátot, szórólapot, mindenfele webes megjelenést, egyebeket csináltam, amire épp a főnököm megkért. A projekt lezárása után némileg más feladatokat látok el a Szövetségben, de továbbra is főleg grafikai vonalon tevékenykedek. A magazinos stáb, a Sztrilich Pál Cserkészpark és a Makerspace apró-cseprő grafikai kéréseit teljesítem főleg, de Hoffmann Feri távozásával a Szövetség fesztiválos megjelenésének koordinálását is megkaptam, hiszen az utóbbi jó néhány fesztiválon a cserkészsátor munkáját segítettem vagy irányítottam. A 2017-es szezonra nagy durranással készülünk…

img_1436

VL: Szabadidődben milyen feladatokat vállalsz a cserkészetben?

Röviden: grafikázom ahol tudok, ahova felkérnek. Hosszabban: a 25. Szent Imre cserkészcsapat tagja vagyok már több mint 15 éve. Őrsvezetőként sajnos nem voltam túl sikeres, de a srácokkal, a Skorpiókkal – igaz, leginkább cserkészeten kívül -, de most is összejárunk, hiszen egy remek kis társaság. A csapat munkáját jó pár éve már inkább csak a háttérből segítem, főleg grafikai téren. Amióta elkezdett érdekelni a grafika, azóta én csinálom a csapattábori pólók grafikáját, próbajelvények és felvarrók mintáját, csapatrendezvények meghívóit, legutóbb pedig új arculatot készítettem a 25-ösöknek. Februárban volt a XXII. Országos Cserkészbál, amit minden évben a 25-ösök szerveznek. A bál minden évben más keretmese köré épül, így mindent évben teljesen új arculatot igényel. Az idei keretmesét még nem árulhatom el, de ez lesz már nyolcadik alkalom, hogy én készítem el a meghívót, plakátot, facebookos megjelenést, stb és emellett tanácsokkal látom el mindig az aktuális főszervezőt, hiszen sokszor több ideje vagyok benne a szervezésben, mint ahogy ő először volt bálon. A legutóbbi három (2012, 2014, 2016) Közép-európai Jamboree magyar kontingensének arculatát is én terveztem, és ez a sorozat akár folytatódhat is a 2018-as magyarországi találkozón.  Ezeken túl a SkiJAM cserkész szervezésű sítábort is támogatom grafikailag, plakát, karszalag, stb. formájában, bár jómagam még nem vettem részt egyik táborban sem.

VL: Van-e ezen kívül egyéb önkéntes tevékenységed?

Talán nem a legjobb példa önkénteskedésre, de Magyarország legolvasottabb Apple-ös blogjának, a szifon.com-nak vagyok grafikusa és cikkírója, amit hobbi szinten, nem fizetésért végzek. Egyszerűen érdekel a téma, hiszen egész nap ilyen eszközökkel dolgozom, szeretek képben lenni a témával és megosztani másokkal a tapasztalataimat, továbbá kipróbálni a legújabb termékeket, alkalmazásokat, játékokat, amire egy elég jó lehetőség, ha ezekről cikket is írok.

img_7124

VL: Mi a mottód?

Fúúú, ez egy jó kérdés. Nem vagyok az a mottó szerint élő ember, inkább csak aktuálisan egy-egy idézet jobban megfog, de eddig még nem volt olyan, amit mottómnak választottam volna. Viszont van egy, ami már jó ideje az egyik nagy kedvencem, az Apple 1997-es ’Think Different’ kampányából: “Akik elég őrültek ahhoz, hogy elhiggyék, meg tudják változtatni a világot – azok tényleg meg is teszik.”