Az első Scoutland története – ilyen volt a főszervező, Steiger Ancsa őv. (412.) szemével

706 résztvevővel, köztük több mint 150 határon túlról érkezett vendéggel megvalósult a „Lépj át a határaidon” projekt támogatásával a dunaújvárosi Szalki-szigeten 2018 nyarának második cserkészfesztiválja a CEJ után. Köszönjük az önkéntesek munkáját, találkozzunk jövőre is! Olvassátok el Ancsa írását a fesztivál előzményeiről.

„Honnan jött ez az ötlet? Már megint mire készülsz? Több száz fős fesztivált szervezel? Nem úgy volt, hogy már kevésbé leszel aktív? Fesztivál, cserkészeknek?” Záporoztak az ilyen jellegű kérdések tavaly nyár végétől. Emellett sokszor elhangzottak ezek is: “Mennyire jó ötlet! De király lesz! Szuper, hogy lesz egy ilyen program! Már nagyon várom a Scoutland-et!”

Rengeteg kérdés, ötlet, meglátás, bátorítás érkezett az elmúlt majdnem egy évben. Hogyan is lett a Scoutland? Mondhatnám, hogy pusztán önös érdekből: nem volt elég programom a nyárra, gondoltam az a fesztivál biztos tetszeni fog, amit én szervezek, vagy, hogy szerettem volna egy helyen találkozni a sok kedves cserkész ismerősömmel. Nem tagadom, eléggé motiválóak ezek is, de nem csak ez volt az indíttatásom.

Tavaly nyáron egy beszélgetésben egy kedves ismerősöm megemlítette, hogy anno járt a Komp Fesztiválon. Ez volt az első cserkész szervezésű fesztivál a 2000-es években. Egyszer én is voltam ezen a remek programon, és ahogy szóba került, hirtelen megfogalmazódott bennem a kérdés: miért nincs ilyen programja a cserkészeknek? Szöget ütött a fejemben a gondolat, és nem hagyott nyugodni. Még akkor is, ha nagyon nehezen hallhatóan – mint utólag kiderült hangszálgyulladás miatt -, de megosztottam egy elnökségi megbeszélésen az ötletemet.

A tervem az volt, hogy legyen egy olyan program, ahol napközben az élet különböző területeiről lehet gondolkodni, tanulni, beszélgetni, este pedig tudjunk közösen, hatalmasokat bulizni, akárcsak más fesztiválokon, csak itt leginkább ismerősök között, ismerős cserkészek között. Azt tudjuk, hogy a kószáknak és vándoroknak kevés programjuk van, a csapattáborba nem mennek többen, mert fesztiválokra mennek, a vezetők ritkán tudnak kikapcsolódni. Ezekre a nehézségekre reméltem, hogy ,,gyógyír” lesz a Scoutland.