Volt egyszer egy… Gubacs

Tavasszal kezdtünk neki az aktív szervezésnek, nyár végén pedig sikeresen lebonyolítottuk az első Gubacs Fesztivált. Célul tűztük ki magunk elé, hogy megszólítsuk és tartalmas programot biztosítsunk a családos, felnőtt cserkészeknek, de fontos vezérelv volt, hogy kinyissuk kapuinkat, és olyan nem cserkész közösségeket is elérjünk, akik azonosulni tudnak az általunk képviselt értékrenddel.

Bizton állíthatjuk, hogy sikerrel zártuk első családos fesztiválunkat.

Augusztus 23-26. között 700-nál is többen fordultak meg a Nógrád megyei Bercelen, hogy részt vegyenek programjainkon és megismerkedjenek a cserkészettel. Olyan térség adott otthont a rendezvénynek, ahol alacsony a cserkészcsapatok száma, így az ott élő gyerekeknek korlátozottak a lehetőségei, hogy bekapcsolódjanak a mozgalomba. A visszajelzések alapján egyfajta toborzó eseményként is tekinthetünk a Gubacsra, hiszen felmerült az igény helyi cserkészcsapat alapítására, amelynek mentorálása is megkezdődött.

A Langaléta Garabonciások vásári kikiáltók módjára gólyalábon járták be Bercel utcáit, hogy hírét vigyék az első Kárpát-medencei Családos Cserkészfesztiválnak. A Gubacs három napja alatt kiváló zenei előadókon kívül számos családbarát programot adtunk vendégeinknek: az Apródképző igazi apa-fia játék volt, ahol a Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület képviselői a XVI. századi végvári korszak stílusában mutatták be a korabeli harcmodort és értékrendet interaktív élő történelemórán. Ezen kívül népi játékokkal is megismerkedhettek a gyerekek, az anyukák és apukák számára pedig ringató foglalkozások biztosították a nyugalmat. Viccből is volt elég: Kovács András Péter a Dumaszínház stand up előadója élezte nyelvét a közélet aktuális híreire reagálva.

A környezetvédelem sem maradhat ki egy cserkészfesztivál kínálatából: a HuMuSZ környezetvédelmi szervezet Nulla Hulladék szemléletformáló workshoppal érkezett, és egy cselekedve tanulós népszerű foglalkozással, a „Találd meg a megoldást az újrahasznosításra, és pucolj ki a házibuli helyszínéről!” elnevezéssel. Magyarország első környezettudatos szabadulószobájából a hulladékon keresztül vezetett ki az út.

Kutyák is a családok részeit képezik, főként azok számára, akiknek mindennapi életükhöz nyújtanak elengedhetetlen segítséget. Ezért meghívtuk a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület tagjait, gazdákat és kutyusokat, hogy mutassák be a mozgássérült segítő, a hangjelző, az autista segítő és terápiás kutyák munkáját, ezt követően játékos formában érzékenyítették a fogékony közösséget.

Nagy öröm, hogy a szervezett programok több – különböző érdeklődési körrel rendelkező – generáció megelégedésére szolgáltak. Külön szeretnénk megköszönni minden önkéntesünknek, hogy lehetőségükhöz mérten időt és energiát áldoztak a hétvégére, akár saját szakterületükhöz kapcsolódó előadással, akár logisztikai feladat ellátásával segítették, színesítették azt.

És hogy lesz-e jövőre Gubacs? A visszajelzések és saját élményeink alapján bátran mondhatjuk: LESZ! Készüljetek már most, adjátok tovább a hírt, és ha ott voltatok idén, meséljetek róla másoknak is.

2019 augusztus végén újra Gubacs Fesztivál!