Egy hét és INDABA

Mikulás utáni hétvégére ne csinálj programot: INDABA 2018 – Ablak a valóságra

Az év egyik legizgalmasabb rendezvénye lesz az idei INDABA, olyan témákat, programokat állítottunk össze, amely minden cserkészvezetőt érint, és az általuk vezetett gyerekeket is. Beszélünk a fiatalokat veszélyeztető cyberbullyingről, a biztonságos internethasználatról, az influencer jelenségről, gyermekjogokról, hátrányos helyzetű gyerekekről, a válások okozta feszültségekről és azok kezeléséről. A részletes programleírást itt találjátok.

  • Azt gondolod, hogy a cserkészközösségben biztonságban vagy?
  • Hogy a te srácod nem olyan, mint a többi?
  • A vezetetted vajon zaklató vagy zaklatott?

Az idei évben azt a célt tűztük magunk elé, hogy szembenézünk a minket körülvevő világgal és napirendre tűzzük az eddig tabunak, kellemetlennek kikiáltott, vagy csupán az általunk jelentéktelennek ítélt témák megvitatását. A „cserkészszakmai” kérdéseket ez alkalommal kicsit háttérbe helyezzük, és azokra fókuszálunk, akikért valóban dolgozunk: a gyerekekre és a fiatalokra.

Ha tehát arra számítasz, hogy az MCSSZ szervezeti felépítéséről kapsz tájékoztatást, vagy az egyenruhaszabályzat pontjairól tarthatsz parázs vitákat, akkor a szünetekben erről is beszélgethetsz… De ha érdekel az influencerek hatása a saját generációdra, a cyberbullying, a trollkodás, vagy mindazok a veszélyek, amelyek a vezetettjeidet érintik (hidd el, érintik!), akkor itt a helyed!

Meghívott előadóink mind olyan szakemberek, akik hatalmas tapasztalattal rendelkeznek, és véleményüket szívesen ütköztetik a különböző plenáris üléseken, kerekasztal beszélgetéseken. A workshopok során pedig lehetőség nyílik a témák személyesebb feldolgozására, a jó és rossz gyakorlatok megosztására is.

Akkor jössz?

Jelentkezés és regisztráció!

A rendezvény INGYENES!

A nyitó napon, péntek este vendégünk lesz Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Mészáros Antónia az Unicef Magyarország ügyvezetője, akikkel egyebek mellett a #nemvagyegyedül kampánnyal ismerkedünk Pótor József José cst. (304.), az MCSSZ országos ügyvezető elnöke és Kiss Ulrich jezsuita szerzetes társaságában. Ulrich atyaa jezsuita magyar rendtartományban kollégiumi rektorként, forrásfejlesztőként, illetve egyetemi és főiskolai oktatóként dolgozott. Korábban tizennyolc évig topmenedzserként előbb a L’Oréalnál marketing- és értékesítési igazgatóként, majd brandmenedzserként dolgozott; sokoldalú egyéniség.

Szombat reggel a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány előadása a Minden, ami Gyerekjog! címet viselni, párhozamosan a Kék Vonal előadását lehet meghallgatni Kortársak közötti online szexuális zaklatás Magyarországon címmel, Táler Orsolya lesz a vendégünk.

Szombat délelőtti kerekasztalbeszélgetésünk a Cyberbullyingről, a biztonságos internethasználatról fog szólni, vendégünk lesz Siklósi Örs (442.) az AWS zenekar énekese, Rudan Mária az Ignáci Pedagógiai Műhely szakmai vezetője, Feledy Botond jogász, politológus, újságíró, a Kitekintő külpolitikai hírportál alapítója, Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora, jelenleg a jezsuita kötődésű Társadalmi Reflexió Intézet vezetője és Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő.

Az ingyenes, meleg ebédet követően két párhuzamos szekció témái közül lehet választani. A KézenFogva Alapítvány tapasztalati szakértőinek közreműködésével Mindenki másképp más címmel érzékenyítő, interaktív előadás keretében lehet tapasztalatokat gyűjteni a fogyatékkal élők mindennapjairól, az életüket végig kísérő nehézségek és kihívások megélése által. Az Élő könyvtár tagjaitól a vezetők személyes tapasztalatokat, jó gyakorlatokat tanulhatnak.

A másik előadásban Zacher Gábor toxikológus fog különféle függőségeinkről beszélni, például alkoholról, dohányzásról, más szerhasználatról és az internetes függésről.

Lehet majd játszani a Szociopoly-val, amely egy interaktív színházi társasjáték, valamint megismerhetitek a mélyszegénységben élő gyerekek hétköznapjait az InDaHouse önkénteseinek segítségével.

Kiemelt figyelmet szentelünk a válás, válásfeldolgozás témakörnek Haas György terapeuta, coach, életviteli tanácsadó és Parditka Zsófia Fecske csst. (293.) klinikai szakpszichológus, háromgyermekes édesanya előadásában. Utóbbi aSzülők hatása a gyerekek lelki egészségére címet viseli.

Péntek este már a másnapi témáinkra készülünk fel, ezért levetítjük Schwechtje Mihály rendező első nagyjátékfilmjét, mely a Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 címet viseli. A film valójában nem a cyberbullyingról szól, hanem arról, hogyan közelednek egymáshoz az emberek ebben a sok lelki és praktikus nehézséggel terhelt életkorban.

Készülünk Lelki labirintussal is, ami segít az elmélyedésben és az élményfeldolgozásban. Lesz Ability Folyosó, bemutatkoznak a szakágak, majd este a Láthatatlan Színház előadásában különleges lelki élményeket szerezhettek bekötött szemekkel.

Vacsora előtt mindkét napon tartunk kiscsoportos élményfeldolgozásokat. Esténként természetesen lesz lehetőség a lazításra is 😉

Kövessétek figyelemmel a hivatalos Facebook eseményünket, és honlapunkat is ahol folyamatosan osztunk meg érdekességeket az előadásokkal kapcsolatban.

Az eseményre regisztrálni november 25-ig itt lehet.

A konferencia időpontja: December 7-9.

Helyszín: Budapest, Szent Margit Gimnázium

Cím: 1114 Budapest, Villányi út 5-7.

Távolabbról érkező cserkésztestvéreinknek a regisztrációt követően vasárnap estig, azaz november 25-ig tudunk szállást biztosítani.

Az INDABA 2018-at az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatja.