SÖVK a VMCSSZ-ben

2018. november utolsó hétvégéjén a Mórahalom melletti Nagyszéksósi Kulcsosházban vendégeskedett a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség egy kis csoportja. A találkozó a nyári segédőrsvezető képzés utolsó állomása volt. Itt találkozhattak újra a gyerekek és vezetőik, hogy átbeszéljék mit sikerült megvalósítaniuk a tábor vége óta. 

A résztvevők hétvégén kapták meg az egész éves munkájukat elismerő képesítési jelvényeket és igazolásokat. Az estét a településükről készített beszámolók bemutatásával folytatták. A szombat reggelt a szokásos cserkészrutinnal indították, amely után kommunikációs és csapatépítő foglalkozásokon vehettek részt a jelenlévők. A délelőttbe még belefért egy kézműves foglalkozás, amelyen angyalkákat készítettek.

Ezzel párhuzamosan futott a gyógynövény ismereti foglalkozás. Itt többek között megismerkedhettek a növények felhasználási módjával és megkóstolhatták a növényekből készült teákat is. Ebéd után a bábozás műfajával ismerkedhettek meg. Az előadásban szó volt a bábok fajtáiról, a mese szerepéről a gyerekek életében és a bábelőadás technikai részleteiről is említés esett. Az előadás után minden őrs szereplőket kapott, melyeket felhasználva kellett egy mesét írniuk, amelyet majd este a saját kezűleg készített bábjaikkal adtak elő egymásnak.

A bábozást népijátékok váltották, amely után egy közös beszélgetést tartottak az ima fontosságáról. A délután utolsó programja az egyenruha helyes viselésének bemutatása volt. Egy rövid „divatbemutatón” felvonultatták az ellenpéldákat, amelyet ezek kiértékelése követett. Este bábszínházat tartottak egymásnak. Mindenki előadta a délután elkészített előadását. Az előadás után a gyerekek társasjátékot ragadtak. Ez idő alatt felállítottak egy ösvényt amelynek minden állomásán kaptak valami útravalót a tarisznyájukba, néhány gondolat kíséretében. Az ösvény végén kezükbe kapták a fél hársfalevelet, amely a segédőrsvezetők képesítési jelvénye. Az est hátralévő részét társasjátékokat játszva töltötték.

A hétvége célja az újratalálkozás volt és a nyáron kialakult kapcsolatok továbbmélyítése, közös emlékek felidézése. Az idén elvégzett munka hasznos lesz a következő években is, amikor nem kell mindent előröl kezdeni, csak le kell porolni a most összeállított anyagokat.

A programot a „Lépj át a határaidon!” elnevezésű projekt támogatta.