Ez a két budai csapat már többet tud!

A 4-es és 46-os számú cserkészcsapatok komoly előrelépést tudtak tenni egy jobban működő, csapatok közti együttműködés megszilárdításában és a gyerekekkel való bánásmód fejlesztésében. Fő témák voltak a „problémákkal küzdő gyerekek kezelése a kiscsoportokban”, illetve a „kiscsoportokon belüli zaklatás”.A tematikus Workshopról szóló beszámolót itt olvashatjátok.

Ezeket a témaköröket a csapatok vezetői közös egyeztetésen fogadták el, mindkét csapat számára hasonló volt a prioritás. Egy hosszabb folyamat első lépéseként Workshopot tartottak, amiben tüzetesen végig vették a két csapat közös problémáit.

 A cserkészet alapvetően egy pedagógiai módszerre épülő civil mozgalom, aminek kardinális fontosságú eleme a vezető és a vezetett viszonya. Ezen belül is az ebben a viszonyban felmerülő problémákra szerettek volna hangsúlyt fektetni, mint például a gyerekek magatartási problémáinak megértésének és a kiscsoportokon belüli zaklatás kezelésének a kérdésköre. Ehhez egy vendégelőadó páros volt segítségükre a Tabajdi házaspár személyében. Több évtizedes cserkészvezetői múltjukból kifolyólag hasznos tudásanyag birtokában tartották meg az előadásokat.

Az első blokkban a gyerekek viselkedési problémáit kiváltó okokról beszéltek saját, csapaton belüli példákon keresztül. Ezeket először kisebb korosztályos csoportokban beszélték meg, majd megosztották a többiekkel, velük is átbeszélve az eredményeket. Ezeket összegezve megfigyelhetőek azok a viselkedésminták, amiknek jellemzésével a jövőben könnyebben tudnak reagálni adott típushoz tartozó problémákra.

A délutáni blokkban a „bullying” volt a téma, amit Tabajdi Zsófia, pszichológus moderált.Kiscsoportokon belül a verbális és fizikai bántalmazás különböző formái és fajtái által – a gyerekek sokszor szekálással, gúnyolódással vagy egymás tárgyainak az elvételével – kiközösíthetik társaikat. Ennek elkerülése és/vagy erre megoldást találni egy cserkészvezető feladatai közül az egyik legnehezebb terület lehet. Egy több mint, négy óra hosszúra húzódó interaktív előadáson keresztül próbálták körül járni főleg a szóbeli zaklatás jelenségét. Főleg csapaton belüli nehézségekre próbáltak megoldást találni konkrét példákon keresztül. Az ilyen és ehhez hasonló esetekről nagyon fontos beszélni, mert sajnos még ilyen biztonságosabb közösségekben is, mint egy cserkészcsapat is tabunak számítanak, és nincs róluk egészséges párbeszéd.

Mindkét csapat számára nagyon pozitív a visszajelzés a szakmai hétvégével kapcsolatban. A jövőre nézve még több, jellegében ehhez hasonló alkalom megtartását tervezik, ahol majd az elindított témákat mélyebben is feldolgozzák.

Minden csapatot/vezetőséget arra hívunk, hogy vegyenek részt hasonló problémákra válaszokat kereső Workshopunkon. Keressétek bizalommal Czinege András csst. (2.) felkészítési vezetőt a czinege.andras@mcssz.hu címen.

A Workshopot az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.