Felnőttképzés – Szombathely #2

A 3. kerületi felnőttképzés második hétvégéjére Szombathelyen került sor február 8. és 10. között, melyhez a Martineum Felnőttképző Akadémia és a Kálvária templom Szent Kereszt Lelkészség adott helyet. A többi, jelenleg futó felnőttképzéstől eltérően itt a kerületi csapatmentor mellett jelentős szerephez jutnak az önkéntes kiképzők. A lelkészséghez tartozó 51. sz. Sík Sándor cserkészcsapat cserkészei, illetve a 3. kerület több vezetője, csapatparancsnoka is bekapcsolódott a képzésbe. További részletekről itt olvashattok.

A hétvége témája a cserkészcsapat szerkezete, felépítése, működése, a csapatban betölthető különböző szerepek ismertetése volt. A péntek este még a korábbi hétvégén tanultak, illetve a közösségépítés folytatásának jegyében telt. A motivációs mesetérkép segítségével alkalmuk nyílt egymás jobb megismerésére, a törvényekről, fogadalomról, egyenruháról tanultak játékos ismétlésére, vicces csapatépítő feladatok megoldására.

Szombaton a reggeli szertartást, illetve az étkezést követően az ideális csapat felépítéséről, működéséről hallhattak a résztvevők, majd a meghívott vendégek által betekintést nyerhettek több cserkészcsapat életébe is. Az első hétvége visszajelző köréből kiderült, hogy a jelenlévők zöme minél többet tud a cserkészetről, annál nagyobb kihívásnak tekinti a csapatalapítást. Félelmeket, kétségeket fogalmaztak meg, vajon hogyan tudják a rájuk váró nagy feladatot megoldani. Ezért olyan vezetőket hívtak meg hozzájuk, akik a múltban küzdöttek, vagy a jelenben küzdenek hasonló kihívásokkal, illetve akik éppen a csapatalapítás folyamatának az elején vannak.

A meghívottak között volt falusi, városi, kicsi, vagy több mint 100 fős csapatot vezető, férfi és női parancsnok is. Olyan, aki gyermekei születése után gondolta azt, hogy újraindítja régi csapatát és olyan is, aki a TÁMOP alatt vett részt alapképzésen és éppen folyamatban van a csapatalapítása. A parancsnokok előre megkapták a szempontokat, melyek alapján felkészülhettek a beszélgetésre. Külön kérés volt feléjük, hogy ne hallgassák el a kudarcaikat, de az örömeiket se. Meséljenek arról mi, vagy ki volt a legnagyobb segítségükre, mit csinálnának másképp stb… A kétórás kerekasztal beszélgetést követően a délutáni rész következett, ahol a csapatban jelenleg is – mindenféle VK nélkül – betölthető szerepekről, feladatokról volt szó, mint a GH, a pénzügyek, vagy a kirándulás szervezés rejtelmei. A vacsorát követően az 51. sz. Sík Sándor cserkészcsapat cserkészei közül jöttek el jópáran, akik egy vidám tábortűzzel készültek, megismertetve a résztvevő felnőtteket számos játékkal, énekkel, megviccelve őket egy-egy tábortűzi tréfával.

A visszajelzések azt tükrözik, hogy, hogy a csapatparancsnokokkal folytatott beszélgetés, tapasztalatátadás és a cserkészekkel közös tábortűz jó ötlet volt. Ez a két program bizonyult a leghasznosabbnak és legmotiválóbbnak. A vezetőkkel folytatott beszélgetés rávilágított arra, hogy mindenki elkezdte valahogy, van lehetőség hibázni és van kitől segítséget kérni.

A felnőttképzést az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.