Forrásteremtés szakmai nap az SZMCS-nél

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Évértékelő Közgyűlésének keretein belül Zsitvabesenyőn rendezték meg a forrásteremtés szakmai napot. Összesen 3 MCSSZ munkatárs és 5 EMET-et képviselő érkezett szakmai segítséget nyújtani. Részletes beszámolónkat itt olvashatjátok.

Elsőként az EMET bemutatkozására került sor, majd előadás hangzott el az online kommunikációról. Száler Tímea, az MCSSZ munkatársa a cserkészcsapatok online megjelenéséről és annak fontosságáról, minőségéről beszélt. Külön boncolgatták az egyes közösségi oldalak általánosságait és egyben fel is mérték, hogy az SZMCS csapatai milyen felületeken jeleníttetik meg magukat. Az előadás végén egy közös, online vetélkedőre került sor a telefonokon keresztül, mely által egy új módszert ismerhettek meg a résztvevők, amit bátran használhatnak majd a cserkészeikkel.

A második blokkban a cserkészvezetők elmélyülhettek a forrásteremtésben, illetve a rover témakörben. A forrásteremtő előadást Pólya Viktor tartotta, aki az előadását interaktívvá is tette. Hallhattak a forrásteremtés egyes fajtáiról, mint a pályázatok, adományok és szolgáltatással egybekötött forrásteremtés, illetve ezek alkategóriáit is megismerhették a résztvevők. Ezután a megszerzett ismereteket egy kis gyakorlás során is elmélyíthették, ugyanis Pó különböző cégek, vállalkozások, önkéntes szervezetek forrásteremtő kisfilmjeit hozta el.

A program másik blokkjában a rover problémakör boncolgatásával foglalkoztak a vezetők. Az SZMCS 3 tagja egy közös műhelymunkára hívta az érdeklődőket. A blokk elején ismertették a téma előzményeit, összefüggésbe hozták a rover korosztályi foglalkozást a nevelési koncepcióval, valamint egy SZMCS-s felmérés eredményeit mutatták be ebben a témában. A program második felében kiscsoportra osztva keresték tovább a rover korosztály kihullásának okait. A probléma gyökereiból kiindulva igyekeztek összegyűjteni azokat az igényeket, módszereket, melyek segítségével a korosztályt megtartásra bírhatják.

A szakmai napot a Lépj át a határaidon!projekt támogatta.