Vidd haza a cserkészetet a közösségedbe!

Felnőttképzés a VMCSSZ-ben

Február 1-én, pénteken este Muzslyán (Vajdaság) gyűltek össze a felnőttképzés résztvevői. A programot zászlószertartás és a vacsora után egy megérkező, bemutatkozó körrel kezdték, majd A száz év vagány című, négy részből álló, a magyar cserkészet történetét bemutató filmet nézték  meg a résztvevők. További részletekről itt olvashattok.

A szombati nap jelentős szellemi munkát igényelt: Futó Ádám Jácint és Szabó Hunor állították össze a hétvége tematikáját úgy, hogy az minél több gyakorlati és elméleti újdonságot adjon át cserkészpedagógiából és cserkésztörténelemből. Ennek szellemében Bi-Pi életének főbb mozzanataival ismerkedtek meg. Öt állomásra osztották fel az életét, minden állomáson más módszertani játékkal, feladattal juthattak a lényeges információk birtokába. Ezt – némi játék közbeiktatása után – a cserkészet 1910-es és 1940-es évek közötti történetének megismerése követte. Ennél a foglalkozásnál szakértői mozaik módszerrel dolgoztak a résztvevők.

A továbbiakban a cserkészet és más ifjúsági mozgalmak közötti hasonlóságokra és különbségekre fókuszáltak. Egy egyszerű, de annál élvezetesebb játékkal sikerült nem kevés izgalmat és kihívást csempészni a napirendbe. Ez is elősegítette, hogy a felnőttek közötti kapcsolatok tovább erősödjenek, és mindinkább egy csapatnak érezzék magukat. Ezután a cserkészet betiltásának mozaikdarabkáit illesztették össze csoportmunkával. A cserkészpedagógia legfőbb eszközét, a módszertani játékokat személyesen is kipróbálhatták, amikor a próbarendszer egy-egy témájának elsajátítására találtak ki és hoztak létre saját játékokat.

Vacsora után három csoportra oszlott a csapat és mindent beleadva készültek a tábortűzre a saját jeleneteik kidolgozásával. A gyertyafényes tábortűz Farkas Zsuzsanna és Úri Szűcs Réka vezetésével, ez alkalommal is kitűnő hangulatban telt a magyar mondavilág kincsei között böngészve. A jelenetek cserkésziesek, tanulságosak, kreatívak voltak.

A vasárnapi korai reggeli szentmisét követően, visszatérve tovább foglalkoztak a cserkészmozgalom történelmével, ezúttal szűkítve a kört a délvidéki cserkészet eseményeire. Majd a rendszerváltás utáni újjáalakulásról és a hét szövetség kialakulásáról esett szó. Egybehangzó volt a vélemény, hogy ez alkalommal is sikerült kellő tudást, új módszereket, cserkészismereteket, de legfőképp mosolygós, közös élményeket szerezni.

A felnőttképzést az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.