Cserkész Olimpia 2019

Az V. Cserkész Olimpiát április 26-28. között tartották Jászberényben a 298. sz. Lehel Vezér cserkészcsapat vezetősége szervezésében. Idén 139 fő vett részt az eseményen. A cserkészek 9 csapatból érkeztek, ez az elmúlt évek számai alatt marad, viszont az egyes cserkészcsapatokból érkező résztvevők száma jelentősen nőtt. 

A három nap alatt a résztvevők rengeteg izgalmas, szórakoztató programon vehettek részt, melybe az időjárás néha ugyan próbált beleszólni, de emiatt semmit nem kellett törölni a programokból. Az első napon meggyújtották az olimpiai lángot, megvacsoráztak, és az este során volt lehetőség éjszakai focin részt venni, mely már hagyománnyá vált a Cserkész Olimpián. Játszottak pusziharcot, melynek mindig nagy sikere van a sokfelől érkezett cserkészek, kószák körében, valamint berendezték a Duma sarkot, ahol a nagy szőnyegen és a babzsák foteleken mindig pezsgett az élet.

Egy nem mindennapi evezős program is volt, a jászberényi Margit-sziget körül Rómeó és Júlia történetét meseerdő formájában nézhették meg a kíváncsiak, mindezt a vízről, csónakban ülve. A „Mindent vagy semmit kvíz”is érdekelte a megjelenteket, ahol cserkészettel, vallással, történelemmel, és a Cserkész Olimpia történetével kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolniuk a versenyzőknek, melyet a TV műsorokéhoz hasonlóan működő nyomógombos rendszer tett még érdekesebbé.

Szombaton reggel felébredve eső fogadta a résztvevőket, így a külső helyszíni programok előtt lejátszották a Just Dance versenyt, a kvízjáték döntőjét és az éjszakai foci hátra maradt helyosztó mérkőzéseit.

A versenyszámok a következők voltak:

  • foci,
  • röplabda (ezek 2-2 pályán zajlottak párhuzamosan),
  • rekeszmászás (az 1. helyezett 23 rekeszre mászott fel, azaz több mint 8,5 méter magasra),
  • rohampálya, melynek részeként különleges élményt nyújtott a Zagyva folyó felett kifeszített drótkötélen átcsúszás,
  • terepfutó verseny (4,5 km),
  • bigézés,
  • rönkfűrészelő verseny,
  • sátorállító verseny, melyen 2 ember összekötött kézzel állított fel, majd csomagolt össze egy 2 személyes sátrat időre,
  • tűzgyújtó verseny,
  • nyakkendő harc.

A nap végén önkéntes alapon métázás volt. A pálya szélén egy fogadóiroda is üzemelt, ahol a versenyzők fogadhattak a mérkőzésekre, versenyekre. A nap elején játékpénzt osztottak ki, mindenki 5000 Ft-ot kapott, melyből a sportfogadás legügyesebbje, közel 50 millió Ft-ot gyűjtött össze a nap végére! Az eseménysorozat végén került sor azeredményhirdetésre, melyen gazdára találtak a serlegek, az arany-, ezüst- és bronzérmek, az oklevelek és a nyeremények.

A sportprogramot az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.