Gyermekvédelmi tréning – Kék Vonal

A tréning fő célja volt, hogy a Magyar Cserkészszövetség tagjai megismerjék az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény által meghatározott gyermeki jogokat, a hatályos gyermekvédelmi törvényt, a magyar gyermekvédelmi rendszer felépítését, jelzőrendszer működését és a felelős felnőttek helyét és szerepét a gyermekvédelmi jelzőrendszerben.

Konkrét eseteken keresztül dolgozták fel a résztvevők azokat a lépéseket, amiket meg kell tenni bántalmazás esetén, valamint megismerték a nondirektív, segítő kommunikáció eszközeit, melyet a gyerekekkel folytatott segítő beszélgetés során tudnak majd alkalmazni.

“Igazán hasznos és tartalmas napot töltöttünk el együtt. Az alapítvány munkatársai felkészültek voltak, és látszott, hogy igazi szakemberek, a helyszín is jól vizsgázott, remek volt a fogadtatás! ”  (Balázs)

„A szombati gyermekvédelmi tréningen többségében a különböző VK-k képviselték magukat egy-egy kiképzővel. Kimondott céljaink között szerepelt olyan tudásnak és gyakorlati ismereteknek a megismerése, amiket a vk-s jelölteknek, más-más korosztályú vezetőknek továbbadhattunk. Bár mind rájöttünk, hogy a téma ennél jóval tágabb és fontosabb, mint amennyi időt erre most rászántunk, a trénerek segítségével tudatosítottuk a felelősségi köröket, esetek átbeszélésével konkretizáltuk a cserkészetben megjelenő lehetséges sztorikat és próbáltuk átlátni, milyen helyzetek azok, amiket még magunk között megoldhatunk. Tanulság volt látni, mennyire nehezen kérünk segítséget, akár külsős szakembertől is, amikor már észlelünk egy problémát. Nekünk, cserkészvezetőként, fontos, hogy ismerjük saját kompetenciánkat, saját feladatainkat a nevelésben. Merjünk a gyermekek érdekében kívülről is segítséget kérni!” (Kinga)

A tréninget azImre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.