Hová lettél, Maci?

Nyomozásba kezdtünk, mert elveszett egy plüssmackó Kőszeg térségében, a gyanú szerint múlt héten, csütörtökön. A szemtanúk aznap még az Írottkő Natúrparkban, a Hörmann-forrásnál, a sorompó előtti padon látták ücsörögni. Segítsetek megtalálni Macit!

Hanna napok óta szomorú, mert nincs meg a barátja. Múlt héten kirándulni mentek, apukája azt írta nekünk, csütörtökön voltak az Írottkő Natúrparkban a Hörmann-forrásnál, „és utána a Szent Vid-kápolnánál, elképzelhető hogy ott vesztettük el valahol Macit. A forrásnál volt aznap egy táborozó csapat, akik – mint a Nemzeti park egy kedves munkatársától megtudtam – egy soproni cserkészcsapat lehettek, de pontosan nem tudta megmondani. Érdeklődni szeretnék, hogy ki lehetne-e deríteni, kik lehettek aznap azon a környéken, meg szeretném kérdezni, hogy nem találkoztak-e véletlenül Macival...”

Fele se tréfa! Azonnal munkába fogtunk, hogy kiderítsük, kik lehettek azok, akik még láthatták Macit a környéken. Sopronban két cserkészcsapat is van – mint azt a cserkeszleszek.hu oldalon megtalálható, ugyanott a csapatparancsnok email címe. Az MCSSZ iroda többi dolgozója is értesült a nyomozásról: grafikusunk, Hori, mint a #fesztiválcserkészek vezetője, a VOLT fesztivál miatt ismeri az egyik soproni csapat parancsnokát, így gyorsabban haladtunk, mint a levelezéssel. Felhívtuk a parancsnok Timit, megkérdeztük, esetleg ők-e az említett cserkészek, akik arra táboroztak. Mint kiderült, nem ők voltak, de Timi tudta azt is, hogy a másik soproni csapat sem arra, hanem a Dunánál volt azon a héten. Szóval soproni cserkészek kizárva, nem jól látta a parkos. De akkor kik lehettek azok a gyerekek? Timi erre élt a gyanúval, hogy a soproni regnumosok…

Hogyan tovább?

Irány a google, ott is Regnum Mariamnum/kapcsolat. A fővárosi iroda munkatársa vette fel a telefont. Előadtuk a történetet, előre kérve, vegyük komolyan egymást; szóval egy elveszett plüssmackót keresünk. Ez neki sem tűnt tréfának – mindenkinek volt valaha Macija (a sorok írójának még ma is van). A Regnumos ezután megadta a soproni Regnumosokhoz tartozó telefonszámot, ahol rögtön felvették a telefont. Mikor a történetnél eljutottunk a plüssállathoz, felkiáltott a férfi: az a szürke maci? Én láttam! Ott ült a padon, a sorompó előtt, a forrás közelében. BINGÓ! Kértük, kérdezzen utána, hátha valaki magához vette, vagy további pontra mentette az elveszett Macit. Újabb kör telefonálással.

Nos, ott tartunk, hogy valóban, többen is látták a gyerekek közül a kismackót a padon, már meg is ázott addigra. A felnőttek külön kérték a gyerekeket, hogy ne nyúljanak hozzá, mert valakinek még hiányozni fog. Így lett az, hogy Maci aztán egyedül maradt a padon.

Most mit lépjünk?

Hátha apuka csak később kezdett nyomozni, már Budapestről és nem ment vissza a kirándulásuk helyszínére? Talán még mindig ott lehet Maci? Akkor a kőszegi cserkészeket kellene megkérni, menjenek már arra, és mentsék meg a plüsst. Írtunk is a facebookon nekik, de egyelőre csak egy automatikus válasz érkezett, hogy majd fognak válaszolni. Ezzel akkor nem lettünk előrébb. Mi van, ha a parkosokat hívjuk? Újra gugli, vezetékes szám mellékkel – kicsörög. Egy női hang válaszol, hogy ő a helyi tourinfo. Mondom, én a parkosokat keresem – az jó, ő is az tulajdonképpen, miben segíthet. Újabb szívhez kapás, jajj, egy plüssmaci elveszett, szegééény kislááány… Végül abban állapodtunk meg, hogy a túravezetőknek szól az esetről, meg úgyis rajtuk – tourinfo – keresztül mennek a privát kirándulók, majd mondja mindenkinek, keressék Macit és hozzák le az erdőből.

Ennél a pontnál látjuk, visszaírt apuka, hogy akkor a felmerült többi szálat lezárhatja, megvan a pontos helye az eltűnésnek. Ő hétfőn ugyan visszament a környékre, akkor sikertelenül járt. Így, hogy már biztosan tudják hol veszett el a plüss, indítottak egy facebook kampányt, „hátha valaki ráismer a kép alapján”. Osszátok meg ti is!