IV. TTK – Zöld Cserkészet

A cserkészetben fontosnak tartjuk az Isten-ember-természet kapcsolatokat. Erre épültek fel a tematikus továbbképzés tárgykörei és programjai. A képzés helyszínének kiválasztásánál is szempont volt, hogy minél közelebb kerülhessenek a természethez a résztvevők. Ezért esett a választás a katalinpusztai Erdei Kirándulóközpontra. A további részletekről itt olvashattok.

A szervezők arra is törekedtek, hogy a hétvége minél kisebb ökológia lábnyommal rendelkezzen, ezért végig húsmentesen étkeztek, a programok szüneteiben zöldséget, gyümölcsöt és magvakat rágcsáltak.

A program ívét az Isten-ember-természet kapcsolati dimenziók adták. Péntek este a program kezdetén az ismerkedést követően megosztották egymással motivációikat és eddigi törekvéseiket a környezettudatos életmód felé. Elcsendesedve a természet harmóniájára figyelve kifelé, majd saját érzelmeikre fókuszálva befelé fordították figyelmünket egy meditáció keretében. Az este során beszélgettek a teremtésvédelemről és az ökológiai megtérésről, a Ferenc papa által írt Laudato sí enciklika megismerésén keresztül az egyház útjáról is szó esett.

Szombaton délelőtt a praktikus, cserkészies zöld megoldásoké volt a főszerep. A cserkészek a környéken tettek egy rövid túrát, útközben megállva egy-egy szeletét dolgozták fel a cserkészévnek: évközi cserkészmunka, cserkészotthon, tábori étkeztetés, tábori logisztika és programok, hétköznapjaink hulladékmentessége. A témák feldolgozásának módszertana egy beárazós játék keretében történt, ahol minden résztvevő „megvásárolhatott” olyan cselekvéseket, gyakorlatokat a saját csapata számára, ami a zöldülés felé viszi majd tovább a közösséget. Szempont volt a környezettudatosság nevelési értéke, a gyakorlatok bevezetésével járó macera, valamint az egyes dolgok tényleges költsége is. A délelőttöt kitöltő játék tanulságai között szerepelt, hogy a környezettudatos megoldások a legtöbb helyen és térben nem anyagi költséggel járnak, hanem egyfajta időráfordítással, utánajárással. Tanulság volt az is, hogy nem érdemes egyszerre mindenen változtatni, fontos a jó gyakorlatok bevezetésében a fokozatosság, és a cserkészek, gyerekek nevelő célzatú bevonása a folyamatokba.

Szombaton délután az ember és természet kapcsolatában mélyedtek el jobban az ún., green care program keretében. Itt Horváth Janka facilitálása mellett vizsgálták saját kapcsolódásukat a természet elemeihez, beszélgettek a tapasztalataikról, érzelmeikről. A játékok és kiscsoportos feladatok sora ráirányította figyelmüket a természet elemeire (talaj, tűz, víz, levegő), fontosságukra az életünkben és a hozzájuk fűződő kapcsolatunkra.  Foglalkoztak azzal, hogy a cserkészek életútjában milyen élmények, és hogyan segíthetik a természeti környezet iránti érzékenyülést, a fenntarthatósági kompetenciák kialakulását.

Éjszaka egy rövid túrát tettek a közeli erdőben szarvasbőgést keresve.

A hétvége egészében fontos szempont volt a személyes kapcsolatok kialakítása, közösségépítés és a zöld munkacsoport bázisának növelése is, amik a személyes visszajelzések alapján sikerültek.

Vasárnap összegyűjtötték a vezetők, csapatok, kerületek igényeit, amivel a zöld munkacsoport tudja segíteni mindennapjaikat. Végezetül felvezették az előttük álló feladatok közül az INDABA céljait is.

Az programot az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.