SZMCS – Cserkészvezetői Konferencia

Két és fél nap, több mint 130 cserkészvezető, 21 téma, 3 vezetői tréning,  több mint 30 előadó és témavezető, jó hangulat, eredményes munka – röviden így lehetne összefoglalni a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 2019-es őszi Cserkészvezetői Konferenciáját. A tudásfejlesztő hétvégét ebben az évben a magyarországi Nagybörzsöny településen szervezte meg a cserkészszövetség november 22-24. között, amelyre egész Felvidékről érkeztek résztvevők.

A Cserkészvezetői Konferencia idén a „Fókuszban a vezetés” elnevezést kapta; az előadásokat, műhelymunkákat e mottó mentén állította össze a szervezet vezetősége. Péntek este az érkezést követően a kommunikáció fontosságáról és a közösségi médiáról hallgathattak meg egy előadást a cserkészek, majd filmvetítéssel és társasjátékokkal hangolódtak a hétvégére. Szombaton reggeltől estig párhuzamosan kettő-három előadás futott, a résztvevők pedig maguk választhatták ki, hogy melyiken szeretnének részt venni.

A különféle foglalkozásokon megvitatták a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség országos rendezvényeit, meghallgathatták a cserkészcsapatok állapotáról készült felmérések eredményeit, majd egyre komolyabb témák kerültek elő: Hogyan őrizzük meg az őrsvezetők motivációját? Milyen a hitéletünk, hogy éljük meg vallásunkat a cserkészetben? Hogyan alakíthatnánk a 18 éven felülieknek szóló képzéseket, hogy megfeleljenek minden igénynek?

Molnár Luca szociálpedagógus jóvoltából betekintést kaphattak a gyermekvédelembe: megismerhették a bántalmazás tipikus formáit, rizikófaktorait, gyanújeleit, és esettörténetek feldolgozásával tanulhatták meg, hogy milyen intézkedéseket kell tenni bántalmazási ügyekben.

A kisebbségi jogokat illetően Szekeres Klaudia, a Szlovákiai Magyar Kerekasztal Jogsegélyszolgálatának tanácsadója állt rendelkezésükre.

Andruskó Gyula cserkészpap, az SZMCS lelki vezetője „Tabuk az egyházban?” néven tartott egy érdekes előadást, a környezetvédelem iránt érdeklődők pedig a „Zero waste cserkészet” workshop során meríthettek ötleteket arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet csökkenteni ökológiai lábnyomunkat. A résztvevők a szervezeten belüli generációs kérdésekre is igyekeztek megoldást találni, de izgalmas tanulmányút-beszámolókat is hallhattak. A tartalmas napot szentmisével és istentisztelettel zárták le.

Vasárnap reggel egész délelőttös tréningekkel folytatódtak a programok a rendezvény végéig: őrsvezetői továbbképzési tréning, csapatvezetői tréning a visszajelzés-kultúráról és a problémamegoldásról, valamint egy csapatépítő és csoportdinamikai változásokra fókuszáló program a csapatmentorok vezetésével. „Az elmúlt évek során minden konferenciánk után kikértük a tagságunk véleményét a megvitatott témákról, az előadások jellegéről, minőségéről, és sokan jelezték felénk bizonyos témák iránti érdeklődésüket. Ezeket idén összegyűjtöttük, és beillesztettük a programba, mégpedig azért, hogy mindenki megtalálja a neki valót. Ezzel egyrészt színesíteni tudtuk a rendezvényünket, nem utolsósorban pedig sokan találták vonzónak épp emiatt a felhívásunkat. Örülök, hogy évről évre egyre többen veszünk részt a Cserkészvezetői Konferencián, és bízom benne, hogy cserkészvezetőink hasznos tudást vihettek haza innen a cserkészcsapataikhoz” – mondta Végh Szilvia, az SZMCS mozgalomért felelős vezetője.

A program a Lépj át a határaidon! projekt keretében valósult meg.