4 raj 4 helyszín a Eurojam második felkészítő hétvégéjén

2020-ban Lengyelországban lesz az európai cserkészdzsembori, a Eurojam július 27 – augusztus 6-a között. A magyar csapat is készül a bemutatkozásra, legutóbb Miskolcon a Hámori Waldorf Iskolában gyűltek össze közel 150 fővel. A háromból most a második alkalmon vettek részt, ahol egyebek mellett az elkövetkező Eurojam célkitűzéseiről is ötleteltek a fiatalok.

A Eurojam egy viszonylag ritka esemény, utoljára 2005-ben az Egyesült Királyság adott neki otthont. A következő ilyen találkozónak Lengyelország lesz a házigazdája 2020 nyarán Gdansk mellett. Európa minden országából érkeznek majd fiatalok, hogy megünnepeljék a cserkészet nemzeteken átívelő nagyságát, valamint életre szóló barátságokat és élményeket szerezzenek. A Eurojam során a Magyar Európai Dzsembori Csapat cserkészei nemzetközi kapcsolatokat építenek, fejlesztik a nyelvtudásukat, tapasztalatokat és élményeket szereznek, megismerik az európai cserkésztestvéreik szokásait és kultúráját.

Idén a rendezvény Sobieszewo-szigeten lesz Gdansktól keletre a Visztula folyó deltájában, melyet északról a Balti-tenger határol. A környező erdő javarészt fenyvesből és nyírfákból áll. A tengerpart a táborhelytől 1 – 1,5 km-re van. Az ott eltöltendő napokra készül fel a magyar kontingens 200 tagja, hogy hazánkat, kultúránkat, szokásainkat méltó módon mutassák be európai cserkészeknek. A háromból most a második alkalmon vettek részt, ahol egyebek mellett az elkövetkező Eurojam célkitűzéseiről is ötleteltek a fiatalok.

Az Európai Dzsembori mottója az alábbi három kifejezés köré épül:

  1. „Wake up” — Ébredj feI, és nézz körbe, hogy hol és miben tudsz segíteni. Térképezd fel ehhez a képességeidet.
  2. „Look around” — Nézz körbe, hogy miben és hol tudod magad fejleszteni ahhoz, hogy segíthess.
  3. „Act” — Miután tisztában vagy a képességeiddel és fejlesztetted magad, akkor cselekedj is a jobb világért, ahogy Bi-Pi is írta az utolsó levelében.

A magyar csapat összecsiszolódásához több feladatot kaptak az ország számos részéről érkezett cserkészek. A vezetők négy kevert csoportot alakítottak ki az őrsökből. Kettő a szálláson maradt és bőrből nyakkendőgyűrűt készített, amit pirográffal díszítettek, a másik két csapatot pedig bevitték az erdőbe, külön-külön, bekötött szemmel. Azt a feladatot kapták, hogy találják meg egymást. Ehhez használhattak vak tájfutó térképet, walkie-talkiet, emellett 10 percenként 1 percen át telefonon egyeztethettek a másik csapattal. Nehezítésképpen az egyik csapat térképe nem a környékről való volt… Végül sikeresen egymásra találtak a csapatok. Ezután a kézműves és a kinti csapat helyet cserélt.

Ebéd után az Agyagbanda zenekar érkezett, akikkel bő másfél órán keresztül moldvai táncokat, népdalokat tanítottak. A kontingens egyedi indulójának kiválasztása nehéznek bizonyult, végül a “Százados úr” dallamára kezdett formálódni az általuk kitalált szöveg. Vacsora után tábortűzi játékokat játszottak, népdalokat énekeltek és tovább készültek a nemzetközi cserkésztalálkozóra.

A felkészítő hétvégét az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.