Országos Elnökség tájékoztatása a koronavírus témájában

Kedves Cserkésztestvérek! 

Az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) okozta világjárvány veszélye az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mára hazánkban is valóságossá vált. Védőoltás és gyógyszer egyelőre nincs, ezért a szervezet védekezőképességén múlik a betegség kimenetele. Ugyan a fiatalok nem tartoznak a kiemelten veszélyeztetettek körébe, de mások mellett családtagjaik, az idősebb rokonok igen, ezért az MCSSZ is reagál a kialakult helyzetre.

Mindaddig, amíg Magyarország kormánya nem hoz szigorító döntéseket, addig az MCSSZ sem kéri, hogy maradjanak el a közösségi események, de ajánlásokat teszünk a cserkész programokat illetően.

Amennyiben lesz az iskolákra vonatkozó korlátozás (bezárás), azokat az MCSSZ is érvényesnek fogja tekinteni a saját programjaira/közösségére nézve. A Szövetség központi irodája folyamatosan követi a WHO és az Operatív Törzs tájékoztatásait, és készen áll arra, hogy ha olyan rendelkezés lép életbe, ami a cserkészmunkát befolyásolja, akkor értesítse a tagságot. Figyeljétek ti is ezeket a forrásokat!

Jelenleg számunkra az Operatív Törzs március 15-i ünnepekre vonatkozó kérése aktuális, miszerint zárt helyen lehetőleg ne szervezzünk rendezvényeket.

Az alábbiakban néhány jó gyakorlatot szeretnénk megosztani:

  • nagyobb események (portyák, csapatnapok) elhalasztásáról, eltolásáról vezetői felelősségünk tudatában döntsünk, mérlegelve az aktuális helyzetet;
  • őrsgyűléseket, cserkészprogramokat lehetőleg beltér helyett szabad téren tartsunk;
  • fokozottan figyeljünk a személyes higiéniára: kézfertőtlenítés, gyakori kézmosás javasolt (a helyes kézmosásról videó ITT) különösen étkezések előtt;
  • találjunk ki új módszertanokat, játékokat amiben az egészségről tanulunk – most mindenki figyelni fog;
  • cserkészfoglalkozás után töröljük át az asztalokat, gyakran használt eszközöket;
  • ne egyetek/igyatok egymás edényeiből;
  • kerüljétek a testi kontaktust (kézfogás, puszi, ölelés), különös tekintettel az érintéses játékokra;
  • javasolt idősebb szeretteink látogatását későbbre halasztani.

A megelőzés érdekében inkább maradjanak otthon azok, akik:

  • betegek, felső-alsó légúti, egyéb ismert autoimmun betegséggel élők;
  • bármilyen tünetet észlelnek magukon (a köhögés gyakran jellemzőbb tünet lehet, mint a láz!),
  • az elmúlt két hétben külföldön (különösen az érintett területeken) jártak.

Csapatparancsnokoknak, programok főszervezőinek javasoljuk:

  • Egyeztess az általad szervezett cserkészprogram helyszínén illetékes hatóságokkal, kérd ki véleményüket, állásfoglalásukat és tekintsd ezeket irányadónak!
  • Ha egy résztvevőn a fentebb említett egészségügyi tüneteket észleled, egyeztess szüleivel! Saját és a többiek biztonságát szem előtt tartva javasold megfontolásra, hogy a család orvosával egyeztessenek az esetleges járványügyi megfigyelésről, kivizsgálásáról! A tüneteket mutató személyek ne utazzanak tömegközlekedéssel!
  • Javasoljuk, hogy cserkészeid szüleivel is előre oszd meg ezeket a szempontokat (e-mailben, csapathírlevélben stb.), hogy ők is értsék közös szempontjainkat, döntéseink hátterét!
  • Figyelmeztesd cserkészeid szüleit, hogy ha a családban beteg gyermek van, akkor ne küldjék el a testvér(eke)t cserkészprogramra!
  • Amennyiben bármely cserkészed szülője nem kívánja elengedni gyermekét bármely programra, tartsd ezt tiszteletben!

Az elmúlt napokban a közelgő nagyobb rendezvények (Árvízi Emléknap, számháború, teljesítménytúra, cserkész lelkinap) főszervezőivel egyeztettünk, ők megtették illetve meg fogják tenni a megfelelő óvintézkedéseket – szükség esetén akár a lemondásról is döntenek.

Kérjük, hogy az állam hivatalos rendelkezéseinek (https://koronavirus.gov.hu) folyamatos figyelemmel kísérése mellett közös kommunikációs csatornáinkat (Országos Hírlevél, cserkesz.hu weboldal, info-lista, MCSSZ Facebook oldal) is figyeljétek. Ezeken keresztül fogjuk jelezni, ha bármi további intézkedésre kerülne sor.

Az MCSSZ szervezetén belül is dolgozunk az eljárásrendek kialakításán, így az Irodával és az MCSSZ által tulajdonolt gazdasági társaságok (CSINP Kft., Scoutmaster Kft.) vezetőivel is egyeztetünk.

Ezen közlemény megírásához az MCSSZ EÜ-szakágának orvosaival, egészségügyi szakemberekkel egyeztetve, a KMCSSZ képviselőinek javaslatait, a WOSM és az Operatív Törzs eddig megismert döntéseit vettük figyelembe.

Köszönjük a figyelmeteket és az együttműködést!

Jó munkát!

Az MCSSZ Országos Elnökségének nevében

Hegyi Armand st. (105.)

Országos Vezetőtiszt