Fészekben – biztonságban

A gyermekvédelem korszerű elvárásainak megfelelően a cserkészetnek is meg kell vizsgálnia önnön működését, nevelési módszerét annak érdekében, hogy a ránk bízott gyerekek biztonságban érezhessék magukat egy folyamatosan változó világban. Az MCSSZ lassan egy éve formálódó csapata most felvette a Fészek Gyermek- és Ifjúságvédelmi Munkacsoport nevet. Alább olvashatjátok beköszönő soraikat.

Az elmúlt hónapokban több különböző csatornán találkozhattatok kérésünkkel, hogy töltsétek ki gyermekvédelemmel kapcsolatos kérdőívünket. A kitöltés időszaka lezárult. Köszönettel tartozunk Nektek, hogy válaszoltatok a kérdésre, és hogy sokan segítettetek minél több cserkészhez eljuttatni ezt a lehetőséget! Közös erőfeszítésünknek köszöntően szeptember közepén 587 kitöltővel zártuk az űrlapot.

A beküldések feldolgozása folyamatban van, tájékoztatni fogunk Benneteket a kiértékelés eredményeiről, azonban pár gondolatot szeretnénk már most megosztani Veletek.   

Legfőképpen köszönjük a sok megerősítést, támogatást, biztatást, hogy foglalkozni kell és érdemes a gyermekvédelem témájával! Mi is úgy látjuk, hogy a kérdés fontos és sürgős, hiszen ifjúságnevelő szervezetként óriási a felelősségünk.

Munkánk célja, hogy eszközöket nyújtsunk Nektek, hogy a cserkészekre, a cserkészet értékeire és hagyományaira összpontosítva, biztonságos közegben segíthessük a fiatalok fejlődését. Mint gyakorló vezetők számára, számunkra is fontos, hogy életszerű kereteket határozzunk meg egy bizalommal teli közösségben folyó, egyedülálló értékekkel bíró cserkészmunkáért. Szövetségünk egyik legnagyobb erőforrása ti vagytok, képzett cserkészvezetők – szeretnénk, ha erőfeszítéseink által még teljesebben tudnátok végezni vezetői szolgálatotokat.  Munkátokkal rengeteg fiatalnak adtok lehetőséget személyiségük fejlesztésére, figyelmességük erősítésére, problémák kialakulásának megelőzésére vagy akár már fennálló problémák kezelésére.

Fontos azonban látnotok, hogy munkánk Nélkületek nem sokat ér: a látásmódunk folyamatos fejlesztése és értékeink hiteles megőrzése csak a csapatok energia-ráfordításával, magunk és vezetőink folyamatos képzésével valósulhat meg. Sok fájdalmas szakasza is lehet ennek a folyamatnak; több olyan területe is van a munkánknak, ahol jelenleg is követünk el hibákat – ezekre Ti is kitértetek a válaszaitokban. Korosztálynak nem megfelelő terhelés, megosztó módszertan vagy gyakorlat, nem megfelelő fegyelmezés, kiközösítés, megalázás, erőszakos kommunikáció és még sok egyéb bukkan elő az általatok leírtakból. És bár ezek nem csak a csapatokban folyó nevelőmunkában, de még a vezetőképzésben is itt-ott előjöhetnek, mégis jó látni, hogy a folyamatos reflexió eredményeként jelentős fejlődés tapasztalható a nevelési munkában.

Az elkövetkezendő időszakban először egy olyan protokollt szeretnénk kidolgozni, ami a csapatoknak ad iránymutatást és szempontokat problémás esetekhez, összefoglalva kötelezettségeinket és lehetőségeinket. És amíg további anyagokon dolgozunk, forgassátok a kiadványunkat, és keressétek bizalommal a segélyvonalat felmerülő nevelési kérdéseitekkel, problémáitokkal.

Fontosnak tartjuk az együttműködést és a cserkész nevelő munka során szerzett tapasztalataitokat és kérdéseiteket, ezért bátorítunk Benneteket, hogy további gondolataitokkal, észrevételeitekkel forduljatok hozzánk a gyermekvedelem@cserkesz.hu címen.

Jó munkát!

Fészek Gyermek- és Ifjúságvédelmi Munkacsoport