A NEK mindenki személyes története lesz – Lendvay Endre a NEK-ről

A Nemzetközi Eucharisztikus kongresszusra készül a rendezvény sikeres lebonyolítását segítő CserkészekNEK önkéntes csapat, amelynek tagjai augusztus 19-20. között képzésen vettek részt a Sztrilich Pál Cserkészparkban, majd az államalapítást ünneplő szentmisén és a Szent Jobb-körmenet során már komoly támaszt jelentettek a szervezőknek. Lendvai Endre csapatparancsnokkal beszélgettünk.

Mit kaphatunk a kongresszuson való részvételtől? Mire hív bennünket, egyszeri embereket?

Nem hiszek abban, hogy vannak fontos és kevésbé fontos emberek. Mindannyian fontosak vagyunk az Úr számára és az a feladat, amit nekünk talál az a fontos – akár látványos, akár láthatatlan benne az Ő munkája. Szolgálatunk nagy kihívás. A NEK sikere az én látásmódom szerint az abban fog megmutatkozni, hogy mit visznek el magukkal az emberek a szíveikben. A cserkészek részvétele is egy személyes történet. Akármilyen feladatunk is lesz – mint például az áldoztatók kísérése, ételosztás, infopultozás, akadályozottak segítése, protokoll, egészségügyi szolgálat – mindenkinek a személyes története lesz. Lesznek olyan helyzetek, ahol sokan leszünk jelen szükség, mégis mindenkinek személyes feladata akad majd, amely úgy valósul meg, ahogyan az illető megvalósítja. Apró dolognak tűnik ez, de nem az. Személyes felelősségünk van a saját életünkért és a többiekért is. Közösségben végezni a szolgálatot rettentő izgalmas dolog.

Mi történt a felkészülési napok során?

Próbáltunk felkészülni egy rendezvényre, ahol a legtűzközelibb szervezők sem tudják 100%-os pontossággal, hogy mi fog történni. Vannak elképzeléseink, hogy mit fogunk csinálni, viszont ezektől eltérhet a valóság. Az önkénteseinknek azt hangsúlyoztam, hogy a konkrétumok változhatnak, de a hogyanok nem: az, hogy alázattal és rugalmasan állunk a feladatokhoz, hogy érezzük magunkban és egymásban az erőt, hogy azt akarjuk, hogy a másik jól tudjon teljesíteni, és hogy jól érezzük magunkat. A feladatokat igyekszünk majd örömmel fogadni. Remek, hogy megbíznak minket a feladatainkkal, hiszen ez azt jelenti, hogy bíznak bennünk – ez önbizalmat ad számunkra. Mindezek mellett, egy másodlagos szolgálatunk az, hogy a magyar cserkészetről azt mutassuk a világnak: vidámak, összeszedettek, rugalmasak vagyunk, tudunk szolgálatot végezni és akarunk is.

Milyen képzéseket tartottatok az önkénteseknek a felkészülési napok során?

Először is, megismertük egymást. Ezt követően beszéltünk az ellátandó feladatokról, volt alaki, egészségügyi, közbiztonsági képzésünk, megtanultunk karjelekkel kommunikálni, zsolozsmáztunk és persze játszottunk is együtt.

Hogyan lettél a csapat vezetője?

A Táborkereszt kért fel arra, hogy ezt a szolgálatot ellássam, ezt követően az MCSSZF erősített meg ebben, és külön-külön az egyes tagszövetségek hoztak végül erről határozatot. 

Hogy miért pont én, azt nem tudom. Talán a Jóisten úgy döntött, hogy ehhez most én kellek. Remélem, hogy van egy ilyen ok a háttérben. Igyekszem megfelelni a feladatnak. Számos ponton próbára teszi a vezetői tudásomat, tapasztalatomat. Nekem is meglesz a személyes NEK-em.

Mesélj kicsit a CserkészeNEK csapat tagjairól!

A képlet elég vegyes. Minden magyar cserkészszövetséget megszólítottunk, hogy ez egy közös összmagyar cserkész szolgálat lehessen. Határon túlról és innen is vannak önkénteseink. Úgy látom, hogy sokan úgy mentek haza a képzésről, hogy szívesen hívnak még másokat is.

Ezek szerint be lehet még kapcsolódni? Hogyan?

Igen, hogyne! Augusztus 28-ig lehet még jelentkezni az https://onkentes.iec2020.hu/ oldalon. Az önkéntes regisztráció során jelöld be, hogy cserkész vagy és cserkészként akarsz dolgozni. Ez az info eljut hozzánk és felvesszük veled a kapcsolatot. Emellett írj egy emailt a nek2020@cserkesz.hu-ra, hogy közvetlenül hozzánk is befusson a jelentkezésed.

Vannak a csapatban nem katolikus cserkészek is?

Igen, vannak, nagyon büszkék vagyunk rájuk! Eleve nagyon örülök annak, hogy az Ichtüsz meghívta a tagjait, mert tudják, hogy nekünk katolikusoknak milyen fontos esemény ez. Annyit kértek tőlünk, hogy a protestáns cserkészeket ne a közvetlen liturgiai szolgálatra osszuk be, hanem minden más egyébre. Volt egy megbeszélés ez ügyben, amitől kicsit tartottam, de nagyon pozitív meglepetés volt, olyan csodálatos nyitottsággal álltak hozzá a kérdéshez, hogy az számomra teljesen lenyűgöző és megható volt.

Ha valaki még szeretne jelentkezni milyen feltételei vannak ennek?

13 és 16 éves kor között vezetővel lehet jelentkezni, 16 éves kor felett egyénileg is. Biztosan megtaláljuk mindenki helyét a csapatban. Klasszikus cserkész rendszerben működünk, mindenki őrsben van, az őrsök rajokban, és ebből áll a csapat. Így az én titulusom a CserkészekNEK csapatparancsnoka.

Milyen szolgálatokat lehet ellátni a kongresszus során?

Lesz egy munkacsoport, aki az akadályozottak segítését végzi. Mások kisérik a VIP-vendégeket, az áldoztatókat, segítenek az étkeztetésben a Hungexpo területén, információs pontokat működtetnek, a körmenetnél fáklyákat viszünk, zárjuk az asszisztencia sorát, lesznek egészségügyi feladataink, összeállítottunk egy kerékpáros futárszolgálatot, részt veszünk a családok találkozóján, valamint a NEK szervezői számíthatnak a jolly joker gárdára: egy rajnyi cserkészt bármilyen szükséges feladatra be tudnak vetni.

Az interjút Jakab Rita csst. készítette.