„Egy világmozgalom tagjaiként nem tehetjük meg, hogy bezárkózunk”

Tóth Zsuzsival, a 221-es Anonymus Cserkészcsapat őrsvezetőjével beszélgettünk az idei Cserkész Világkonferenciáról, a hídépítésről és a sajtos-tejfölös lángos nemzetközi kapcsolatépítő szerepéről.

 

Cserkész Magazin: Mi az a World Scout Conference? Hogy kell elképzelni, és miért fontos részt venni rajta? Mennyire ismerik a rendezvényt itthon a cserkészek?

Tóth Zsuzsi: A World Scout Conference vagyis Cserkész Világkonferencia a Cserkészmozgalom Világszervezetének (WOSM) legfőbb döntéshozó szerve, ahol a cserkészmozgalmat érintő aktuális kérdéseket vitatják meg, és ezekről döntéseket hoznak. A Világkonferenciát 3 évente rendezik meg, ahol a WOSM tagszövetségeinek delegációi összegyűlnek, megszavazzák a Cserkész Világbizottság új tagjait, határozatokat hoznak, tapasztalatot cserélnek és együtt gondolkodnak a cserkészet jövőjéről. A Világkonferencia egy platform, amely lehetővé teszi a tagszövetségek cserkészeinek, hogy aktív szerepet játsszanak a cserkészmozgalom normáinak és közös céljainak kialakításában. Azért fontos, hogy részt vegyünk rajta, mert itt a nemzetközi közösség előtt képviselhetjük az érdekeinket, Magyarországot és a magyar cserkészetet. Sajnos szerintem az esemény nem kap elég figyelmet, a WOSM-ről a legtöbben már hallottak, ismerős lehet a lila felvarró miatt is, de a Világkonferencián olyan döntések születnek, amelyek az MCSSZ, a csapatok és közvetlenül a cserkészek életét is érinthetik, ezért fontos lenne minél több cserkész számára bemutatni.

Cs. M.: Hány World Scout Conference-ön vettél már részt?

T. Zs.: Ez volt az első Világkonferencia, amin részt vettem.

Cs. M.: Az idei esemény a világjárvány miatt virtuális térben zajlott. Ez a körülmény mennyiben módosított a program alapvető szerkezetén? Így is volt lehetőség kapcsolatokat építeni?

T. Zs.: A 42. Cserkész Világkonferencia a világjárvány miatt egy online felületen zajlott, de korlátozott keretek között szerettük volna megtapasztalni a nemzetközi közeget is, ezért Siófokon vendégül láttuk a cseh, észt, litván és szlovák delegációt, velük együtt közösen vettünk részt az ötnapos eseményen. A szervezők mindent megtettek, hogy az előző konferenciákhoz hasonlóan biztosítsanak lehetőséget a kapcsolatteremtésre és szakmai beszélgetésekre is, ami szerintem sikerült. A Világkonferencia központi témája a „Bridging the world” is arra buzdította a résztvevőket, hogy az online téren át „hidakat” építsenek a világ összes pontja között, és együtt dolgozhassunk a cserkészet céljainak előmozdításáért. Az öt nap során folyamatosan működött egy virtuális kiállítás, ahol a cserkészszövetségek videókon keresztül mutathatták be a tevékenységüket és kérdezhettünk közvetlenül a kiállítás szervezőitől is. Ezenkívül volt lehetőség tematikus, szakmai és csak simán ismerkedős beszélgetéseken részt venni, amikor pedig ki akartunk lépni a virtuális világból, az itt tartózkodó delegációknak mutattuk meg a Balatont és a sajtos-tejfölös lángost.

 

A kép forrása: MCSSZ Külügy (Facebook)

Cs. M.: Mik a tapasztalataid az idei konferenciáról? Mi volt számodra a legjobb pillanat?

T. Zs.: Ez volt számomra az első konferencia, ezért minden új volt, rengeteg tapasztalatot szereztem és bátran ajánlom minden cserkésznek, akit érdekelnek a nemzetközi kapcsolatok, és aki látni, tapasztalni akarja, hogy valójában mekkora a cserkészmozgalom. Nagyon élveztem az előkészületeket; olyan izgalmas témák volt terítéken, mint a gyermekvédelem, a fenntartható fejlődés vagy a digitalizáció hatásai a cserkészetre. Sok legjobb pillanat volt, például amikor lezárult a szavazás, és kiderült, hogy hivatalosan is lengyel cserkésztestvéreink szervezhetik a 2027-es Cserkész Világtalálkozót.

Cs. M.: Mi sarkallt arra, hogy részt vegyél az eseményen? Mi volt a motivációd?

T. Zs.: A 2018-ban Magyarországon megrendezett Közép-Európai Dzsembori volt az az esemény, amely elindított nemzetközi cserkészélet felé, itt találkoztam először külföldi cserkészekkel. Viszonylag sok lehetőség van külföldiekkel találkozni, akár iskolai ösztöndíjprogrammal vagy turistaként, de a cserkészet egy olyan közös pont, ami jelentősen megkönnyíti az ismerkedést, van közös téma és közös háttér is. 2019-ben a Magyar Dzsembori Csapat tagjaként az Egyesült Államokba is eljutottam, ami tovább fokozta az érdeklődésemet a nemzetköziség és a cserkészet mozgalmi oldala iránt is. Részt venni egy nyitó vagy záró ceremónián, ahol több ezer cserkész együtt ünnepel, különleges és felemelő érzés; fizikálisan is megtapasztalhatjuk, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, melynek különböző országból származó tagjait a közös értékek és célok kötik össze. Egy ilyen méretű mozgalom számára elengedhetetlen, hogy egy elhivatott, hatékony vezetőség álljon az élén, és nyitott, átlátható szervezetként működjön. Ezért tartottam és tartom fontosnak, hogy ismerjem a WOSM működését, hogy mi az a háttérszervezet, ami a cserkészet mögött áll, erre pedig kiváló lehetőség a Világkonferencia.

Cs. M.: Hogy kerültél be a World Scout Conference magyar csapatába? Mik a részvétel feltételei? Volt valami képzés/felkészítés előtte?

T. Zs.: Az Országos Külügyi Bizottság külügyi képzésén hallottam először részletesebben Világkonferenciáról és az azt megelőző Ifjúsági Fórumról, amikor az országos külügyi vezető, Hári Marci felhívta a figyelmet, hogy van lehetőség részt venni ezeken az eseményeken, örömmel jelentkeztem a magyar delegációba. A konferenciát megelőzően egy felkészítő hétvégén megismertük egymást, áttekintettük a konferencián napirenden lévő témákat, átbeszéltük, hogy a Magyar Cserkészszövetség számára melyek bírnak kiemelt jelentőséggel, mit képviselünk, és hol érdemes felszólalnunk. A nemzetközi események általában angolul zajlanak, ezért a jelentkezés feltétele volt a tárgyalóképes angol nyelvtudás, a felkészítő alkalmon való részvétel, valamint a megfelelő idő- és energiaráfordítás egyénileg is.

Cs. M.: Szerinted fontos lenne még közelebb hozni a magyar cserkészetet a világszintű cserkészethez? Ha igen, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre a nemzetközi cserkészkapcsolatok ápolásához, és neked milyen ötleteid lennének a további kapcsolódási pontokra?

T. Zs.: Mindenképp fontos közel hozni a magyar cserkészetet; egy világmozgalom tagjaiként nem tehetjük meg, hogy bezárkózunk és csak a saját csapatunkkal, szövetségünkkel foglalkozunk. A cserkészek szinte a világ minden országában jelen vannak, ez rengeteg lehetőséget rejt, amit kár lenne kihagyni. Az Országos Külügyi Bizottság az összekötő kapocs a nemzetközi cserkészet és a Magyar Cserkészszövetség között, figyeli a nemzetközi lehetőségeket és továbbítja azokat a magyar cserkészek felé. Ezért érdemes feliratkozni a hírlevélre, és figyelni a lehetőségeket, így lehet kijutni nemzetközi eseményekre akár online vagy személyesen, különböző képzéseken, konferenciákon részt venni. Sokszor érkeznek külföldi cserkészek Magyarországra. Merjük őket vendégül látni, vagy csak megenni velük egy fagyit, megmutatni nekik a várost! Ugyanígy meg lehet látogatni külföldi csapatokat is, vagy portyákat szervezni külföldi cserkészparkokba. Biztos vagyok benne, hogy minden korosztály megtalálja a neki való nemzetközi programot akár itthon, akár külföldön is.