Ránk vár a világ

Érezted már azt bármilyen esemény, projekt vagy megmozdulás szervezése közben, hogy ha cserkészek csinálták volna, akkor már rég kész lenne, ráadásul gördülékenyebben, élvezetesebben és költséghatékonyabban? Valószínűleg mindannyiunk fejében megfordult már ez a gondolat a munkahelyünkön, iskolánkban vagy bármilyen más civil közegben. Bosszankodás helyett azonban érdemesebb végigtekintenünk azon, a cserkészmúltunk és/vagy -jelenünk milyen tudás- és képességbeli előnyökhöz juttat minket a társadalmunkban, illetve annak kisebb közösségeiben, az élet praktikus dolgaiban és – nem utolsósorban – a munkaerőpiacon.

📸: Szilágyi Péter

Talán az első, amit külső szemlélők megemlítenének a cserkészekkel kapcsolatban, a fegyelmezettség. Persze, van benne igazság, mégsem fedi le pontosan, milyen is egy cserkész valójában. Igaz, tudunk egyszerre lépni, korán kelni vagy éppen az éjjeli riadóra percek alatt összegyűlni, és készségesen, jó lélekkel engedelmeskedünk feljebbvalóinknak, mindez mégsem párosul vak tekintélytisztelettel vagy kritikátlan szófogadással. A cserkészmódszer játékosan és kreatívan arra tanított meg minket, hogyan működjünk csapatban, miképpen vitassunk meg együtt égető kérdéseket, hogyan legyünk vezetők akár már tizennégy évesen, valamint, hogy tiszteljük és hallgassuk végig velünk egykorú társainkat is.

📸: Bodnár Patrícia

Fontos, hogy a cserkészet nem az iskolából indul és nem kötelező. Mindig hátborzongatónak találtam a szüleim generációjának úttörőtörténeteit, amelyek arról szóltak, hogy a tanáraik vitték őket a nyári táborba, és hogy az úttörőfoglalkozások az osztályteremben zajlottak. A cserkészvezetőket nem az intézmény pakolja fölénk. Mivel alulról szerveződő, önkéntes mozgalomról van szó, a hierarchia nem adott és nem mozdíthatatlan. Minden őrsvezetőnek, raj- és csapatparancsnoknak (azon túl, hogy komoly munkával szerez meg minden újabb képesítést) magának kell kivívnia vezetettjei tiszteletét és elismerését – napról napra. Úgy kell példává válnia, hogy közben tudatában van annak: a vezetés felelősség is, szolgálat is. Aki nem hagyja ott idejekorán a cserkészetet, annak valószínűleg többféle szerepben kell helytállnia cserkészpályája során, és valamilyen formában egyszerre van a vezetett és a vezető pozíciójában.

📸: Szilágyi Péter

Vannak, akik napjaink köz- és felsőoktatásról azt mondják, hogy túl nagy hangsúlyt fektet az elméletre a gyakorlat rovására. A cserkészmódszer éppen ezt tudja tökéletesen kiegészíteni. A tudást gyakorlatba ültetve adja át, és azonnal alkalmazza is. Talán nem túlzás azt állítani, hogy egy (néhány hétvégéből és egy tíznapos táborból álló) őrsvezetőképzés során legalább annyi pedagógiai ismeretet és gyakorlati nevelési módszert lehet elsajátítani, mint a többéves egyetemi tanárképzés alatt. Ennek előnyét pedig nem csupán a pedagógusi pályára lépők élvezhetik a későbbiekben, hanem azok is, akik bármilyen vezetői, mentori pozícióba kerülnek az életük során, vagy egyszerűen családot alapítanak.

📸: Horváth András

Milyen tehát a cserkészmunkaerő? (Avagy: mi jusson eszedbe, ha elbizonytalanodsz  pályaválasztás, munkakeresés, önéletrajzírás közben?) Tud beszélni akárhány (és akármilyen hangos) ember előtt, és tud csendben maradni, ha kell. Tud csapatban dolgozni. Át tudja venni és át tudja adni az irányítást. Tud gondolkodni – talán nincs is tisztában vele, hogy a dobozon kívül, mert eleve nem dobozban nevelkedett. Tud improvizálni, nem jön zavarba. Ki tud állni magáért, az elesettekért és az ügyért, amelyben hisz. Tud játszani – ami sokkal fontosabb kompetencia, mint amilyennek elsőre hangzik – és tud játékosan tudást átadni. Bármit képes megszer(v)ezni nulla forintból. Individualista szemlélet helyett közösségben gondolkodik. Vállalja a felelősséget azért, amit tesz. Emellett ott van az ezernyi speciális készség, amelyekre bármikor szükség lehet: tud mindenféle csomókat kötni, énekelni, kézműveskedni, térképek, iránytűk és turistajelek alapján tájékozódni, tüzet rakni (nem is egyfélét!), latrinát ásni, előadást rendezni (és el is játszani minden szerepet), gátlások nélkül kiabálni, egy éjszaka alatt bármit elintézni, hátraarcot csinálni, mesét írni, morzézni vagy éppen egész nyarakat leélni az erdőben.

Többek között.

📸: Szabó Benedek

Kiemelt kép: Szabó Benedek

 

 

 

Pályaválasztáshoz, munkakereséshez és
az erősségeid megfogalmazásához
jó szívvel ajánljuk a
Találj munkát cserkészként
című kiadványunkat.