A körözött

Az első lépés: készíts bevásárló listát. Ha receptekre keresel az interneten vagy a szakácskönyvekben érdemes figyelni az adagokat, általában négy személyre adják meg az alapanyagok mennyiségét. Menjünk el egy piacra. Jó móka lesz, különösen azért, mert nyár végén, ősz elején még pompás látványt nyújt, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt ad még ilyenkor a természet. A piacokon megtalálhatóak a termelők is, keressétek az őstermelői standokat és vásároljatok ezektől a dolgos emberektől. Ezzel is támogatod őket a további munkájukban, és még ízesebb, finomabb csemegékhez is jutsz, mint a nagyüzemi körülmények között megtermeltek.

Ami kell hozzá négy főre:

  • 30 dkg juhtúró
  • 30 dkg tehéntúró
  • 10 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 12 gerezd fokhagyma
  • só, bors, őrölt köménymag
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • egy marék snidling
  • egy kis csokor petrezselyem

Vásárold meg először azokat a terményeket, melyek a legkevésbé romlandóak. Vöröshagymából és fokhagymából érdemes több darabot is venni, hiszen ezek több napot is kibírnak megfelelő tárolási körülmények között. Otthon majd tedd őket hűvös, szellős helyre, a kamra a legalkalmasabb helyszín.

Keress egy árust, akinél kapható petrezselyem. Ott van a legnagyobb esélyed metélőhagymát, vagyis snidlinget is találni. Ha nincs nála, akkor boltban, kertészeti árudákban cserepes növényként biztos kapható.

Mit szeretnél enni a körözött mellé? Paradicsomot és paprikát ajánlunk, és házi kenyeret. Vegyél pár szemet, és keress egy pékséget a piacon. Kiflivel, zsömlével is fogyasztható, egyesek a bagettre esküsznek.

Kanyarodjunk a tejes felé. Az őstermelői piacokon kizárólag hazai nyers tej kapható, és az abból készült túrók, tejfölök. Sajtokból szélesebb a kínálat; Nyugat-Európából, Szlovákiából és Erdélyből egyaránt érkeznek érlelt, félkemény és kemény sajtok. A körözötthöz vegyük meg a kimért túrókat, házi vajat és tejfölt.

Otthon az alapanyagok legyenek szobahőmérsékletűek. A vajat keverd el alaposan, a túrókat törd össze villával egy másik tálban, majd add a vajhoz. A juhtúró alapvetően sós, csak kóstolás után sózz, és borsozz. Az őrölt köménymagból csak késhegynyit használj, inkább kevesebbet tegyél bele először, úgy nem hibázhatsz. A hagymákat (vörös- és fokhagyma) reszeld le, vagy használj darálót, majd add a krémhez. Kanalazz hozzá tejfölt és vágd apróra a petrezselymet, snidlinget. Így is nagyon finom, ez a fehér körözött egy fajtája, de mi a pirospaprikás változatot próbáljuk ki. Egy fél mokkáskanál édes fűszerpaprikával végül keverd el a túrós masszát. hagyd egy kicsit pihenni, hogy az ízek összeérjenek, majd kenyérre kenve fogyasszátok egészséggel.

A juhtúróról

A juhtúró valójában egy sajt. Míg a tehéntúrót aludttej melegítésével és lecsöpögtetésével készítik, addig a brindza, vagy liptói túró úgynevezett gomolyából készül, és nagy melegben is eltartható. Úgy készül, hogy először hagyják megaludni a frissen fejt juhtejet, utána hagyják leülepedni, majd a darabolt alvadékot kézzel gömb alakúra gyúrják. A gömböt kiemelik a savóból – és kész a gomolya. A gomolyát lecsöpögtetik, hagyják megszilárdulni, majd 2-3 napig erjesztik. Az erjesztést követi az érlelés: hűvös, se nem hideg, se nem meleg szobában a polcokon a sajt még 4-6 napig érlelődik.

Brynza

TUDTAD?

Aludttej

A jó minőségű, fölözetlen friss házi tejet öntsük edénybe, üvegbe, fedjük le egy konyharuhával, és tároljuk szobahőmérsékleten. A környezetünkben élő tejsavbaktériumok nekilátnak a benne lévő tejcukor tejsavvá alakításának, és másnapra kész is az üdítően savanykás, a folyékony tejből darabossá összeállt aludttej.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük