A bútormentők

Nyikorgó ócska szék, vetemedett bútorajtó, szakadt kárpitú sezlony, a dédi kedvenc karosszéke. Öt szegedi fiatal másként néz a lomi halmokra: ők kincseket vadásznak. A legalja ócskaságoknál is van remény, hogy a felújítás után igazi dizájner büszkeséggé váljanak a lesajnált darabok. Ismerjétek meg a Remodel Stúdió munkáját.

Szerző: Nagy Emese

Úgy indultak, mint a legtöbb takarékos, vagy forrásszegény kezdeményezés. Egy családbarát irodát szerettek volna berendezni használt bútorokkal, de a helyrehozataluk eléggé költségesnek bizonyult. Szerencsére szembe jött egy Európai Uniós pályázati felhívás, amelyben pályakezdő fiatalok tapasztalatszerzésére nyílt lehetőség. A szokványos irodai munka helyett ezért praktikusabb volt kreatív, kétkezi munkára oktatni a fiatalokat. A bútorasztalos, kárpitos szakma a mai ikeás időkben kezd elfeledetté válni, kevés a szakember. Ezennel öt fővel bővült a szakik listája. Mára a Remodel Magyarország egyik legújabb társadalmi márkája.

Kiss Mónika Tudásklaszter elnevezésű nonprofit társadalmi vállalkozása használt bútorok mellett antik jellegű bútorok felújításával, újragondolásával is foglalkozik Varsányi Anna, designer tervei alapján. Elsősorban a huszadik század igényes „tömegtermékeit” újítják fel, amelyek manapság elég keresettnek számítanak. Elsődleges céljuk, hogy az egykor minőséginek számító darabok ne az enyészeté legyenek, hanem modern köntösbe bújtatva, megmentsék őket. Az újragondolás során olyan kritériumokat tartanak szem előtt, mint a letisztultság, esztétikum, minőség. Tartós alapanyagokat használnak fel, vastag kárpitszövetet, speciális bársonyt, hogy a bútorok újabb legalább ötven évig szolgálhassanak. A munkahelyteremtés és foglalkoztatás is hosszú távú céljuk, ezért is találták ki, hogy e két szakmának a képzési módját összevonják, ezzel egy teljesen új, komplett szaktudást kap a végzett diák.

2014 év végén indult a program azzal, hogy felkutatták a hátrányos helyzetű pályakezdőket, akik alacsony, illetve nem piacképes végzettséggel rendelkeztek. Kezdetben elég kevesen kaptak rá a dologra, inkább diplomások jelentkeztek. Végül olyan nagy sikere lett a képzésnek és az egy éves foglalkoztatásnak, hogy a pályázat lezárása után létre tudták hozni az önálló társadalmi márkát, a Remodel közösségi vállalkozást és stúdiót.

Nem ismernek lehetetlent! Ha kell, visszabontják a bútorokat szerkezetig. Rugót, vagyis epedát cserélnek, a régi szalmabelsőt korszerű bélésre cserélik, a sérült lábak helyére újakat alkotnak. A rossz tárolási körülmények miatt a tömő anyagokat is el kell távolítani, a kopott festéket teljesen lecsiszolni, újra festeni, törekedve arra, hogy a legtöbb eredeti alkatrészt megtartsák. Környezettudatosan, újrahasznosítva dolgoznak, sok kézügyességgel: akár cserkészek is lehetnének!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük