Szenvedély és döntés!

Ez a jelmondata a 9. Házasság hete rendezvénysorozatnak, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a házasság, a család érték és fontos. Valamint segítséget nyújt a házasságra készülőknek, vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek.

Angliából indult a házasság hete kezdeményezés, egy házaspár ötlete nyomán. Richard Kane brit színész és felesége, Maria Kane fő célkitűzése az volt, hogy újszerű és kreatív módon ismertesse meg az emberekkel azokat a hagyományos értékeket, alapelveket, amelyeknek alkalmazása sikeressé és örömtelivé teheti házasságokat. Két évtizeddel ezelőtt egy barátjuk jelentette be, hogy válni készül, mert kiüresedett a kapcsolata a feleségével. Ekkor gondoltak arra, hogy időt kellene szentelni a társadalom alapját képező legkisebb közösség, a család, azon belül is a házasság értékeinek. Azóta 21 ország kapcsolódott a mozgalomhoz, nálunk kilencedik éve tartják meg az egyhetes rendezvénysorozatot. A házasság hete országos koordinátorát, Herjeczki Kornélt kérdeztünk.

VL: Milyen okai vannak, hogy csökken a házasságok száma, tartóssága?
HK: A szülői mintakövetés elutasítása lehet az egyik oka annak, hogy a fiatalok egy része nem szeretne, nem tud elköteleződni egy életre valaki mellett. A válások, a rosszul végződött, gyakran viharos szakítások és a félre siklott életpályák minden család életében jelen vannak, sok fiatalnak okozva serüléseket. A Házasság hete rendezvénysorozatnak egyik legfőbb dolga, hogy jó gyakorlatokat, sikeres párokat, családokat mutasson be bizonyítva azt, hogy lehet életre tartó elkötelezettséget vállalni egymás iránt, hogy ebben óriási kihívás, kaland, biztonság van, és úgy gondoljuk, hogyha ezek elérhető közelségbe kerülnek akár egy előadás, vagy egy beszélgetés formájában, akkor ezek a pozitív példák segíthetnek abban, hogy jó döntések születhessenek.
VL: A házasságban problémákkal küszködők kihez fordulhatnak az eseményfolyam idején?
HK: Három célcsoportunk van, az egyik, akik gondolkoznak azon, hogy összeházasodjanak, a másik a sérelmekkel, sérülésekkel élők csoportja, akik szakító félben vannak, vagy az egyikük ezt fontolgatja, a harmadik az elégedett, kiegyensúlyozott házasságban élők köre. Mindhárom célcsoport számára vannak a Házasság hetében programok, országszerte több mint 200 közül lehet választani. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy akik „jól élnek”, békés kapcsolatban, azok is szánjanak időt a szeretetük egymás felé való kifejezésére, hogy épülhessen, növekedjen ez a házasság.

További részletek a Házasság hetéről.

Statisztika: hány házasságkötésre hány válás jut?
1980-as évek: 1000 házasságkötésre 346 válás jut.
2000-es évek: 1000 házasságkötésre 562 válás jut.
További adatok a válásról:
A válóperek 71%-át a feleségek kezdeményezik.
Ma minden tízedik felnőtt ember elvált a házastársától.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük