A BIG univerzuma is tágul!

Igazi magyar fejlesztés. Van benne egy kicsi szabadulószoba, városismereti séta, és képregényes, filmes ihletettség: ez a BIG kalandjáték-univerzuma, vagyis a Budapest Interactive Game, melynek terei ugyan Budapesten vannak, de egy kódolt, titkokkal teli világba nyitnak kaput. Játék mindenkinek.

Akik már beléptek a BIG univerzumba azt mondják, minden más lesz utána. A város, az utcák egy hatalmas játszótérré válnak, az emberek – időnként a valóságban is – egy párhuzamos történet szereplői. A kapu őrzői, Bayer Árpád (1106.) és Kovácsházi Gergely st. (25.) játékmesterek az MCS vendégei.

2014-10-21

„A nevem Moretta. Egy barátom, mentorom váratlanul meghalt. Utolsó napján egy csomagot és egy levelet küldött nekem, amiben megkért arra, folytassam a nyomozását. Ez 2015 novemberében történt. Azóta felszámoltam előző életemet, amiben hírszerzőként dolgoztam, és arra kényszerültem, hogy a legnagyobb titokban folytassam a munkát. Most csak ez a blog köt össze a világgal.” – mutatkozik be a rejtélyes nő, aki az egyik „mindentudója” a BIG univerzumnak.

 

MCS: Mi még BIG előtti állapotban vagyunk, de akik már beléptek az univerzumba azt mondják, minden más lesz utána. A város, az utcák egy hatalmas játszótérré válnak, és az emberek, időnként a valóságban is egy párhuzamos történet szereplői. Ez egy igazi felnőtt keretmese, cserkésztalálmány!

Gergő: Ez a játék hasonlít a szabadulószobákhoz, csak nem oda, hanem a városba vagyunk bezárva. A játékosoknak különböző lakatokat kell nyitogatni, logikai feladványokat megfejteni. Két helyszínen zajlanak az események, az egyik a Gárdonyi szobor környéke a Bartók Béla úton, a Kelet kávézóból, a másik játék pedig az Astoriához közel, a Csendesben kezdődik. A feladatok megoldása közben a környéket bejárva megismerik a játékosok a helyi nevezetességeket, egykor ott élt híres emberek történeteit, anekdotákat.  A legkisebb csapat két főből kell álljon, a legjobb a 6-7 fős. A kaland úgy kezdődik, hogy foglalnak egy asztalt az
egyik bázisunkon, és a megbeszélt időpontban az asztalukon találnak egy pakkot. Van benne kulcs, dobókocka, bábuk és más segédanyagok. Egy walkie-talkieval tartjuk a kapcsolatot a csapattal, akik egy video üzenetben kapják meg a kezdő lökést.

Árpi: Van egy időkorlát és egy forgatókönyv, amely alapján a történet karakterei is bekapcsolódnak a folyamatba. Ők nem helyben tartanak a csapattal, hanem video bejelentkezések által. Ezeket mi korábban vettük fel az adott helyszíneken, szóval tényleg olyan, mintha ők is ott lennének a kávézóban, vagy a séta közben az utcákon, de érkeznek különálló üzenetek is. Én személy szerint a játék azon sajátosságát kedvelem különösen, hogy ez nem egy mainstream városnézés, hanem Budapest alternatív városismereti sétája, a város rejtett kincseivel, kevésbé ismert történeteivel. Vagyis a BIG-ben mi a szabadulószobákat, a tematikus sétákat és a filmek, sorozatok, képregények világát ötvöztük. A sorozatunk egyelőre két részből áll, de a karaktereink további élete is figyelmet követel, így hát folytatjuk a BIG univerzum életének bemutatását!

MCSEddigi tapasztalatok alapján a játékosoknak mi okozza a legnagyobb örömet?

Árpi: Az, hogy végére tud érni, vagyis meg tudta oldani a feladatokat, meg tudott küzdeni a kihívásokkal. A feladatokon kívül a történet maga, ami sokakat magával ragad. Többféle nehézségi szint van, több korosztály is bekapcsolódhat a játékba. Volt olyan, amikor egy család három generációja is részt vett a BIG-ben.

DSC_4104

Gergő: A nagyobbaknak üzenjük, hogy jelenleg egy olyan játékon is dolgozunk, ahol a szereplők is alakíthatnak a történeten, dönthetnek a folyamatokról. Ez egy kézműves sörös nyomozás lesz, sok-sok interakcióval.

MCS: Ti mivel foglalkoztok emellett?

Árpi: Én történelem szakon végeztem az ELTE-n, történész vagyok, és most doktorandus, ugyan ott. A területem a kollektív emlékezet és helyi identitás néhány pilisi település életében.

Gergő: Én közgazdásznak tanulok a Corvinus Egyetemen, most vagyok elsőéves. Gimnazista koromban csináltam több szabadulószobát és így találkoztunk Árpival a cserkészbálon. Mi remekül kiegészítjük egymást, Árpi a történelem tudását adja bele, és pedig egy kis gazdaságit.

Árpi: A BIG kalandjáték-univerzuma nekünk hivatást is jelent, mert cserkészként munkál bennünk a tudásátadás, és ez a játékforma tökéletesen hasznosítani tudja az eddigi cserkésztapasztalatainkat. Hiszen itt is az a feladatunk, hogy embereket rábírjunk a közös cselekvésre, majd elérni azt, hogy együtt jól érezzék magukat, és valahogy boldogabban, valami többel távozzanak, mint amivel megérkeztek.

A BIG ott lesz az Országos Cserkésznapon is április 23-án!

Fotók: BIG