Fesztiválcserkész borító

Keressük a nyár fesztiválcserkészeit – Jelentkezz most!

Szereted a pörgést? Végtelen a lelkesedésed? Jól bánsz a gyerekekkel? Szeretsz megismerkedni új arcokkal? Szívesen mutatod meg másoknak milyen menő is a cserkészet? A szülők se riasztanak meg? Ha ezekre igennel válaszoltál, akkor téged keresünk a nyárra fesztiválcserkésznek!

A 2000-és évek elején néhány évig a Magyar Cserkészszövetség egy elég menő fa várral már kint volt a Sziget fesztiválon, de ez a hagyomány egyszer csak vége szakadt és egy 10 éves szünet után 2015-ben tértünk vissza a fesztiválok civil részlegére. Programunk minden éveben kicsit átalakult, de egy dolog változatlan: nélkületek nem tudnánk megvalósítani az elképzeléseinket a fesztiválokra.

Idén is a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. minden olyan rendezvényére kitelepülünk, ahol gyerekekkel vagy fiatalokkal találkozhatunk és átadhatunk nekik egy apró szeletet a cserkészetünkből, a tudásunkból, az élményeinkből. A nyarat a Gyerek Szigettel nyitjuk, ami június összes hétvégéjén a Hajógyári-szigeten kerül megrendezésre. Ez számunkra a legjobb lehetőség arra, hogy olyan gyermekekkel és szüleikkel ismertessük meg a mozgalmunkat, módszereinket, akik lehet máshogy nem is találkoznának a cserkészettel. A programunk itt fog a legjobban hasonlítani egy cserkésztábor mindennapjaihoz. Lesz tábori akadálypálya, kézműves, meseerdő, cserkészjátékok és persze az elengedhetetlen jó hangulat.

A nyár első hónapját Sopronban a VOLT fesztiválon zárjuk, ahova egy kisebb fa építménnyel is készülünk, amolyan mintakörlet formájában, hogy ezzel is megmutassuk embereknek a cserkész mennyire leleményes és milyen hasznos tudást is tudunk adni azoknak akik csatlakoznak hozzánk. Programunk célja, hogy egy hasznos, de élvezetes programot nyújtsunk a fesztiválozóknak a reggeli ébredés és az esti koncertek között. A helyi cserkészekkel karöltve pedig nyomozójátékkal is készülünk a gyerkőcök számára, akik a szüleikkel látogatnak ki a fesztiválra. Mivel mintakörlettel is készülünk a VOLTra ezért a szokásostól eltérően már pár nappal a fesztivál előtt megkezdjük a munkát, hogy mire a fesztiválozók megérkeznek nekünk legyen a legmenőbb helyünk a civil részlegen.

Igaz a Balaton Soundot is ugyanaz a társaság szervezi mint a többi fesztivált is amire megyünk, de itt nincs civil részleg ezért ez számunkra most is kimarad és a Sziget fesztiválig mindenki nyugodtan mehet a saját csapattáborába.

A Sziget fesztiválos programunk sokban fog hasonlítani a VOLToshoz, de itt majd nagyobb hangsúlyt fog kapni a nemzetköziség, ezért ide az angol tudás elengedhetetlen. Terveink szerint a mintakörlet itt is megjelenne és a helyszínünk egyfajta nemzetközi cserkész ismerkedési pontként is szolgálna. Természetesen a céljaink közt itt is az szerepel az első helyen, hogy egy színes, aktív foltja legyünk a Civil Sziget nyüzsgésének és a programunkon keresztül népszerűsítsük a cserkészetet. Az építkezés miatt itt is érdemes 1-2 napot pluszban rászámolni a fesztiválra. Erre a programra érdemes a legjobban rápihenni, mert itt szokott a legnagyobb nyüzsgés lenni, illetve hát ez a leghosszabb rendezvényünk is, ahol folyamatos pörgésre, energiára és lelkesedésre lesz szükség.

A nyarat és fesztiválszezont a Balatonon, a Strand fesztiválon zárjuk, ahol különleges vízi programokon lesz a hangsúly. A többi programhelyszíntől eltérően mi nem a szárazföldön képzeljük el a játékainkat, hanem az alig pár méterre lévő kellemesen langyos tó vízében. A fesztiválok közül itt a legalacsonyabb az átlagéletkor, sokan még csak a gimnázium első éveit tapossák, akik számára a cserkészet egy remek érettségi utáni összetartó közösségként funkcionálhat.

Olyan cserkészeket keresünk akiknek nem okoz gondot, hogy ha egy sereg kisgyerek megrohamozza és le kell őket kötni amíg a programjuk el nem indul vagy tovább nem állnak, de az se okoz gondot, ha a szülők mélyreható kérdéseire kell válaszolni, hogy mi is a cserkészet és miért is jó a gyermekének. Nem kell a legnagyobb atomcserkésznek lenned, de nagyon örülnénk neki, hanem okozna túl nagy meglepetést egy asztal, pad és társai megépítése, továbbá az se hátrány, ha az egész napos egyenruhában töltött kemény munka után megtudunk inni egy sört és az együtt töltött buli után másnap ugyanolyan aktívan és lelkesen tudsz dolgozni mint előtte.

A fesztiválokon való részvétel egy ajándék, ezért olyan cserkészeket keresünk, akik év közben aktív munkát vállalnak a őrsük, rajuk, csapatuk vagy kerületük életében és munkájukkal kiérdemlik, hogy a Magyar Cserkészszövetséget képviseltethessék ezeken a rendezvényeken.

Az előző évek tapasztalatai alapján idén azt a döntést hoztuk, hogy aki szeretne a zenei fesztiválok segítőcsapatának tagja lenni, annak minimum három napot a Gyerek Szigeten is dolgozni kell. Az ott nyújtott teljesítménye, lelkesedése, nyitottsága és megbízhatósága alapján fogjuk összeválogatni, hogy kik azok akik a folyamatosan pörgő és hihetetlen jó fej csapat tagjai lehetnek. Mindegyik rendezvény előtt lesz egy rövid csapatépítés és tájékoztatás, hogy megérkezve a helyszínre már barátként köszönthessétek egymást és a feladatok se legyenek idegenek számotokra.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed jelentkezz az alábbi linken május 7-ig, ahol további részleteket is találsz: https://goo.gl/W9an7X

A kérdőív kitöltéséhez szükséged lesz egy csapatparancsnoki ajánlásra, egy motivációs levélre és egy rövid cserkész önéletrajzra, amiket érdemes előre elkészítened.

További kérdéseiddel bátran keress ezen a címen: horvath.andras@mcssz.hu

Találkozunk nyáron!