A vitorláscserkészek a Tisza-tavon gyakoroltak

Az MCSSZ vízi szakágának vitorlásai október 26-án tartották Sarudon a vitorláscserkész hétvégét. A 27 résztvevőből 16-an hajójukon először futottak ki a vízre.

A hétvége azzal indult, hogy a résztvevők megnézték, hogyan is készülnek a vitorlás csónakok. A műhelyben tett látogatás alkalmával arról tájékozódtak, hogy egyszerű szerszámozottsággal de rengeteg jó ötlettel, sok tapasztalattal és átgondolt gyártástervvel hogyan lehet az igényeket maradéktalanul kielégítő vitorlás flottát építeni. A szálláshelyen, az Élményfalu Csapatbázisán alapvető elméleti oktatást tartottak: milyen fizikai erőknek köszönhető, hogy a hajó nem borul fel; miképp vitorlázhatnak széllel szemben is; a különböző szélirányokban mik a vitorla beállításának alapjai, stb.

Szombaton a Kalandparton megtanulták a „Kalóz” vitorlás felszerelését, majd a gyenge őszi szélben a part előtti nádassal védett vízfelületen a hajó kezelésének alapjait. Délután mérsékelten gyenge szélben kb. 15 km-t túráztak a Sarudi-medencében. Az elálló szél miatt a kikötőbe vontán érkeztek. Vasárnap közepesen erős szélben módszertani játékkal rögzítették az előző napon tanultakat.

A Vízicserkészek programját az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.