Forrásteremtés Szakmai Napok – Brassó és Marosvásárhely

Szakmai előadásokon vettek részt október 9-én a Brassó megyei civil szervezeti hálózat tagjai, majd másnap marosvásárhelyi illetőségű RITTE Egyesület meghívásának tett eleget az MCSSZ forrásteremtéssel foglalkozó csapata. Pólya Viktor előadó, Magyar Cserkészszövetség Kárpát-medencei fejlesztési vezetője az adománygyűjtés csínját-bínját osztotta meg az érdeklődőkkel, Dr. Orosz Ágnes, civil jogi és pénzügyi tanácsadó, a magyarországi pályázatok pénzügyi oldaláról tartott előadást.

Pólya Viktor, a Magyar Cserkészszövetség Kárpát-medencei fejlesztési vezetője alternatív forrásteremtési lehetőségekről beszélt, kiemelten az adománygyűjtésről. A kérdésre válaszolva, hogy miért van rá szükség, elmondta, valójában az adománygyűjtés egy befektetés, amely tevékenység megtérül a szervezeteknek, akárcsak a cégek világában az eladási tevékenység.

Az előadásban szó volt adományozói motivációkról, típusokról, majd Viktor irányt mutatott azzal kapcsolatban, hogy hol érhetjük el az adományozókat: rendszerint azokon a csatornákon, amelyeket az általunk meghatározott célcsoport tagjai gyakran használnak. Most már főként online felületeken, életkortól függően más-más közösségi oldalakon.

Bíztatta a szervezeteket, használják ki a rendelkezésükre álló lehetőségeket: működtessenek egyszerű üzeneteket hordozó, felhasználóbarát honlapokat, ahol kiemelt helyen szerepel az adományozás módja. Mint mondta, a szervezetek legyenek jelen a közösségi oldalakon, illetve különböző példákon keresztül megmutatta, hogy hogyan tehetik ezt sikeresen. Mint tanácsolta, kommunikáljanak emailben, hírlevélben, szervezzenek akár adományozói rendezvényeket, ahol köszönetet mondhatnak mind a kicsi mind a nagy támogatóknak.

Továbbá hangsúlyozta, fontos, hogy az emberek tudják, mire adják az adományt. Az adományozástól távol maradók indokai közt kiemelt helyen szerepel az, ha nem látják, hova kerül a támogatásuk. Ezért fontos, hogy átlátható legyen az adomány útja. Segíthet, ha mindezt megmutatjuk nyilvánosan, így az adományozónak visszaigazolhatjuk, célba ért a támogatása. Pólya Viktor zárásképp egy forrástérképet adott át a jelenlévőknek, amely a szervezetek számára hasznos lehet az adománygyűjtés tervezésében.

Dr. Orosz Ágnes, civil jogi és pénzügyi tanácsadó a magyarországi pályázatok pénzügyi hátteréről tartott előadást. Mint mondta, a pályáztató intézmények bármilyen feltételt szabhatnak a pályázóknak, akár évről évre más és mást. Figyelmeztetett, hogy a pályázat sikeres lebonyolítását nagyban segíti, ha már a tervezésnél bevonjuk a gazdasági szakértőt, nem csak az elszámolás idején. A pályázatok elektronikus felületei kapcsán óva intett, hogy ne hagyjuk utolsó pillanatra a feltöltéseket, hiszen a megterhelt rendszer leállhat.

Az előadók folytatták útjukat, és másnap Marosvásárhelyen is hasonló tematikában adták át tudásukat és tapasztalataikat a forrásteremtésről. Az érdeklődő civil szervezeti képviselők elsőként dr. Orosz Ágnes civil jogi és pénzügyi tanácsadó előadását hallgathatták meg, mely a határon túli egyesületek számára is elérhető magyarországi pályázatok pénzügyi hátteréről nyújtott fontos információkat. Az előadó felhívta a figyelmet a szakmai és pénzügyi terv összhangjának fontosságára. Szó esett a számviteli kritériumok magyarázatáról, a pályázat során keletkező dokumentumok rendszerezéséről és természetesen a dokumentáció megőrzéséről is. Hangsúlyozta, a tervezés során kiemelten fontos, hogy átgondolják a szervezetek, van-e valóban kapacitásuk és humánerőforrásuk arra a munkára, ami a pályázat lebonyolításával jár.

Az összejövetel második felében Pólya Viktor, a Magyar Cserkészszövetség Kárpát-medencei fejlesztési vezetője alternatív forrásteremtési lehetőségekről, főként az adománygyűjtésről tartott interaktív tudásátadást és gyűjtötte össze a helyi szervezetek tapasztalatait.

A programok a Lépj át a határaidon! projekt finanszírozásában valósultak meg.