Vadonlakó képzés volt Röszkén

A kalandra heten vállalkoztak október 14-én. Az alkalomra három képzési rész volt beütemezve, plusz az elmaradhatatlan szerszám használat és balesetvédelmi oktatás.

Az első képzési részt Faragó Tamás az V. kerületi szakvezető tartotta, ami egyrészt állt tűzrakás és gyújtás elméleti alapjaiból, valamit a gyakorlati bemutatásból. A jelölteknek el kellet sajátítani azt a tűzrakási technikát, amit maximum három gyufával tizenöt perc alatt, amiben a fagyűjtés is benne van lángra tudtak lobbantani, majd utána öt percig táplálva életben tudnak tartani. A második képzési rész a ponyva menedékekkel foglalkozott. A gyakorlati résznél kettő két- és egy három főből álló csapatot alakítva kellet felépíteniük a hallottak és a látottak alapján egy „A” típusú ponyva menedéket.

Az elkészített építményeket mindegyik csoporttal kielemezték, illetve ahol voltak hibák azokat közösen kijavították. A harmadik képzési rész már az ebédhez kapcsolódott. Magát a „botkenyeret” frissen őrölt teljes kiőrlésű lisztből készítették só, száraz élesztő és víz hozzáadásával. A víz mennyisége kulcsfontosságú a tekintetben, hogy megfelelő állagú tésztamasszát kapjanak a botra tekeréshez, melyet aztán parázs felett sütöttek készre. Miután bedagasztották a kenyeret a tűz közelében kelesztették. A kelési idő alatt elkészítették a nyársaikat, amikre csirkemell illetve bőrös malachús került, valamint hagyma és egyéb zöldségek.

Mire a nyársak elkészültek a kenyerek is megkeltek, kezdetét vehette a sütögetés. A tűz köré telepedve nem csak a kenyér sült, hanem a kis tizenegy fős társaság is mind jobban összemelegedett a beszélgetés és tréfálkozás közben. Az ebéd elfogyasztása után rendet tettek és levonták a zászlót, ami egy tartalmas és jó hangulatú képzési nap végét is jelentette.

A Vadonlakók programját az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.