Felnőttképzés – III. kerület

A III. kerületben megszervezett felnőttképzés első hétvégéjére november 23-25. között került sor Pannonhalmán. A képzésen 10-en vettek részt 5 különböző helyszínről, ebből ketten az IV. kerületi Deszkről jöttek. Egyikük már fogadalmat tett cserkész, de a többségnek a cserkészetről eddig csupán nagy vonalakban volt ismerete, inkább csak mély szimpátiával tekintettek felé.

A törzs két tagja Harkay Gabriella csapatmentor, és Harkay Péter cserkésztiszt volt, emellett még szombaton meglátogatta a képzést Szár Gyula Gergely atya, kerületi elnök és Kosár Gábor kerületi vezetőtiszt is. A zászlószertartást követően, a résztvevőket rögtön mély vízbe dobva, egy csapatépítő játékkal kezdtek. A „Mission Impossible” feladatait teljesítve, a jelenlévők sok mindent megtudhattak egymásról, mi pedig sok információt kaptunk arról, hogy mennyire vannak tisztában a cserkészettel, illetve milyen prekoncepciókkal jöttek a képzésre. Ezt követően tábortűzzel zártuk a napot.

A szombati napot játékkal vezették be, még mindig az ismerkedésnél maradva, arra fókuszálva, de vidáman, sok mozgással vegyítve. A többi, már megvalósult felnőttképzéstől eltérően nem portyával nyitottak, hanem a cél az első hétvégén a cserkészet alapjainak megismertetése volt.  A bevezető képzés a mozgalomban való eligazodást segítette. Az alapoktól kezdték, elmondva miért bal kezüket nyújtják a bemutatkozásnál, miért és hogyan tisztelegnek a szertartásokon, honnan lehet felismerni a vezetőket, illetve hogy ki, milyen korosztályhoz tartozik stb. Majd a cserkészet meghatározását, célját ismertetve rátértek a cserkészmódszerekre, mely a nap hátralévő részének vezérmotívuma maradt. A cserkésztörvény pontjainak ismertetése előtt arra kérték a résztvevőket, hogy két csoportban dolgozva próbálják megfogalmazni, hogy ha nekik lenne most feladatuk egy hasonló önkéntes szervezet létrehozása, akkor mit tartanának fontosnak megfogalmazni. Milyen értékek mentén építenék fel saját mozgalmukat? Hosszú felsorolás és egy grafikus ábra is született. Utána átbeszélték a magyar cserkésztörvény pontjait, a fogadalom szövegét. Majd egy játékos szünetet követően a cserkészmozgalom felépítéséről ejtettek röviden pár szót.

Délután a kinti játékokat követően az őrsi rendszer és a cselekedve tanulás, mint cserkészmódszer kerültek terítékre. A résztvevőket egy idő után magukra hagyták, had alakítsák meg saját őrsüket, annak külsőségeivel együtt. A vacsorát követően aztán már, mint őrs vonultak a képzők elé, őrsi zászló alatt, indulóval. A napot a Száz év vagány film vetítésével zárták.

A felnőttképzést az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.