Zöld Sziget

December első hétvégéjén tartották Hollókőn a Zöld Sziget 2018 – Rólad és Veled! névre keresztelt rendezvényét, amely a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség hiánypótló és meghatározó rendezvénye lett. Ezen a hosszú hétvégén a bejelentkezett cserkészvezetőkkel vizsgálták meg, hol áll jelenleg a szövetség, merre tart, mi van az eszköztárunkban és esetleg mi hiányzik.

Összesen 23-an vettek részt a hétvégén, köztük két facilitátorral, akik segítették megteremteni a megfelelő produktív környezetet és hatékony munkamódot, valamint külső szemmel figyelték és támogatták a munkát.

A hétvége két teljes napja két fő témára osztódott. A pénteki napon a szlovákiai magyar cserkészet növekedése volt a fő téma, szombaton pedig a szövetség vezetőképzése. Ezen két témakör felett tovább gondolodtak, mélyére néztek, s így további beszélgetnivalók, problémák, hiányok  kerültek elő.

A pénteki napon a csapatvezetői motivációval és a rover korosztály megtartásával foglalkoztak.

Csapvezetői motivációk:

Elsősorban összegyűjtötték, hogy mik azok a negatív tényezők amelyek negatívan befolyásolják a cserkészvezetőket, mi lehet annak az oka, hogy a vezetők idő előtt kiégnek és motiválatlanok lesznek, esetleg eltávolodnak a csapattól. A tényezőket két részre osztva, külön csoportban ötletelni kezdtek a vezetői motiválásról és a vezetői gondoskodásról. Az összegyűjtött ötletek többségére akciótervet gondoltak ki és a végén felelősöket kerestek az egyes feladatokra.

Rover korosztály megtartása:

Ennél a témakörnél nehezen jutottak egyről a kettőre. Kemény témával álltak szemben, ami már évek óta beárnyékolja a szövetségi munkát. Annak próbáltak utánanézni, hogy miért esik ki olyan sok fiatal ebben a korosztályban, és hogy vajon mennyire érzik magukat hasznosnak azok a fiatalok, akik nem a vezetés útját válasszák maguknak. Előjöttek különböző nézőpontok, és olyan megkérdőjelezések és kérdések, amelyeket eddig még senki nem mert feltenni a szövetségben. Miután a facilitátorok azt érezték, belesüllyedtek a problémákba, kihúzták a résztvevőket saját nézőpontukból, és arra kérték őket, tekintsenek úgy a felírt problémákra, mint külsős emberek. A programblokk végén a kijelöltek elvállalták, hogy a közgyűlésre előkészítenek egy programblokkot ebben a témában, és felkeresnek olyan embereket akik jó gyakorlattal tudnak szolgálni.

A rendezvényt a „Lépj át a határaidon!”  elnevezésű projekt támogatta.