Elindult az MCSSZ gyermekvédelemmel és hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó szervezetekkel folytatott workshop-sorozatunk

A pécsi esemény volt az első alkalma az egész országot bejáró programnak. Minden kerületben sor kerül majd hasonló találkozókra, így számos csapathoz és szervezethez eljut majd csapatunk. További részleteket itt olvashattok.

Sok esetben civil- és egyházi szervezetek, cserkészcsapatok egymás mellett működnek egy-egy területen. Ritkán tudnak egymásról, kevéssé ismerik a másik munkáját, pedig az esetek nagy részében hasonló a célcsoportjuk. Ez az alapgondolat hívta életre a workshop sorozat tervét. A célja, hogy az egy-egy cserkészkerületben működő csapatok és a helyileg illetékes szervezetek számára biztosítson találkozási lehetőséget, módszertani egyeztető fórumot.

A szakmai találkozó első alkalmát Pécsett tartották, a VI. Cserkészkerület központjában 2019.01.18-án, az eseménynek a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola adott otthont.

Az workshopra meghívót kaptak a „hatodik kerületi” cserkészek, a Pécsen, Somogy-, Tolna- illetve Baranya-megyében működő, hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó szervezetek, és az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ munkatársai.

A bemutatkozót követően Kárpáti Júlia ifjúságsegítő szakmai munkatárs tartott előadást, melynek címe „Szegénységkultúra, hátrányos helyzetű gyermekek”volt, majd a pécsi gyárvárosban működő Élménytár Tanoda vezetője, Tasnádi Zsófia mutatta be mindennapi munkájukat. A rendkívül inspiráló előadásból mindannyian tanulhattak, hiszen a tanodában számos olyan módszert használnak, ami mind a cserkészeknek, mind más szervezeteknek hasznos lehet. A délelőtt lezárásaként egy játékos foglalkozást volt, amely a cserkész őrsi foglalkozás elemeit tartalmazta – ismerkedés és módszertani játék alkotta a vázat. Ezt később részletesen átbeszélték a résztvevőkkel, így mindenki megtudhatta, hogy miért pont így épült fel a foglalkozás.

Az ebédet követően a gyermekvédelem került a középpontba. A szociális ellátórendszert általánosan bemutatása után Bunyevácz Angéla, a család- és gyermekjóléti központ igazgatóhelyettese beszélt a helyi intézmény felépítéséről. Kozsahuba Réka, jelzőrendszeri tanácsadó mutatta be a jelzések fontosságát és működését, ezt követően pedig az esetmegbeszélések lehetőségéről beszéltünk. Az előadás zárasaként a Wanda-módszert mutatták be a résztvevőknek.

A találkozó zárasaként Barcsay-Faragó Katalin mesélt a máriakéméndi cserkészcsapat megalakulásáról és mindennapjairól. Ők hátrányos helyzetű fiatalokkal (is) foglalkoznak, így az éves munkatervük és a táboruk felépítése egyaránt egyedi, a szokásos programokon felül számos speciális elemet is tartalmaz. Az érdekes bemutatkozás után több kérdés is felmerült, így a nap egy rövid, kötetlen beszélgetéssel zárult.

A workshop-sorozatot az Imre Herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatja.