15. Árvízi Emléknap

2019. március 9-én, szombaton volt az Árvízi Emléknap Szegeden a Belvárosi Plébánia és szegedi cserkészek közös szervezésében. Idén kettős jubileumot ünnepeltek, ugyanis 15 éve minden év márciusában ezzel az eseménnyel emlékeztek az 1879-es szegedi nagyárvízre, amelynek idén volt a 140. évfordulója. További részletekről itt olvashattok.

A kerek évfordulók kapcsán bővítették a programkínálatot. Idén nem csak a Dóm téren várták sátrak az érdeklődőket, hanem a Katolikus Ház termeit is elfoglalták, emellett volt vízi program a Tiszán, a városi játék során pedig a Szent István téri víztoronyból nézelődhettek a résztvevők. Több alapítvány is elfogadta a meghívást: a Nem Adom Fel Alapítvány sátránál szociális érzékenyítésen vehettek részt a gyerekek, kipróbálhatták milyen kerekesszékkel közlekedni vagy szájjal írni, rajzolni, míg a Talentum Alapítványnál a harmadik világbeli önkénteskedésről tudhattak meg részleteket. Sok kézműves foglalkozáson és játékban ügyeskedhettek a legkisebbek és a nagyobbak is. Emellett a vadonlakó cserkészek is bemutatkoztak, akik különböző tűzgyújtási fortélyokat is bemutattak. Íjászkodás, baranta foglalkozás, kovácsolás és főzőverseny is volt a téren. A Katolikus Házban jubileumi kiállítás várta a látogatókat, emellett különböző előadások is voltak; például világjáró cserkészek meséltek utazásaikról és tapasztalataikról. Természetesen nem maradhatott el a tábortűz sem, ami után az előre regisztráltak megtekinthették A dzsungel könyvecímű darabot cserkészek előadásában. Ezután a nagyobbakat további mulatság várta társasjátékokkal, népdalszimbolikai előadással és egy fergeteges táncházzal.

A programon közel ezer cserkész vett részt, akik Magyarország számos települése mellett Erdélyből, Vajdaságból, sőt Horvátországból is érkeztek. A cserkészek mellett sok szegedi család is kilátogatott az eseményre, ezáltal közösen, méltóképpen emlékezhettek a nagyárvíz áldozataira, ugyanakkor ismét megmutatkozott a közösség és az összefogás ereje, ami nem csak Szegedet segített újjáépíteni egykor, hanem talán egy jobb világot is segít építeni.

A programot az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt támogatta.

Képforrása: delmagyar.hu