TTK #2

Tartalmas, tömör kecskeméti hétvégén vannak túl a második Tematikus Továbbképzés (TTK) résztvevői. Az április 12-14. között zajló program tematikájában civil jogi, pénzügyi és pályázati ismereteket tárgyaltak. A hétvége megszervezésével a Szövetség a közösségek valós igényére reagált, a szakmai programot ennek ismeretében állították össze. Közös érdekünk, hogy a csapatok, szervezetek sikeresen és szabályosan működjenek. A Szövetség feladatának tekinti, hogy az ehhez szükséges információkkal ellássa a tagságot, és különböző fórumokon teret adjon a tudásátadásnak.

A pénteki napon a résztvevők Bakonyi Katalintól, a Tempus Közalapítvány munkatársától az Erasmus+ programhoz kapcsolódó Európai Szolidaritási Testület pályázatairól kaptak átfogó tájékoztatást. A Testület által kínált lehetőségek kifejezetten önkéntességgel foglalkozó ifjúsági közösségeknek, szervezeteknek szólnak, érdemes élni velük.

Ezt követően Siklósi Rozália (MCSSZ) segítségével a pályázatok beadásával kapcsolatos folyamatokkal ismerkedhettek a hallgatók. Mit gondoljunk át, mielőtt pályázatírásba kezdünk? Mikor érdemes pályázatokkal foglalkozni? Vajon van-e rá kapacitásunk? Van-e hozzá ötletünk? A kérdésekre minden közösségnek egyénileg kell válaszokat találnia, de az előadás jó muníciót adott ahhoz, hogy a pályázati projekt folyamata ne csalódással záródjon.

A szombati napon külső szakértők, dr. Gazsi Adrienn és dr. Orosz Ágnes segítségével sorra vették a civil szervezeteket érintő jogi kérdéseket és pénzügyi kötelezettségeket. Az előadások legnagyobb értéke, hogy a résztvevők saját kérdéseikre is gyakorlati, hiteles válaszokat kaptak, melynek segítségével elindulhatnak a működésükkel kapcsolatos nehézségeik megoldása felé.

A szervezetek kiszámítható működésének, hosszú távú fennmaradásának és fejlődésének záloga az előrelátó tervezés. Ezért nem maradhatott ki a hétvégi programból a stratégiai tervezésről szóló rövid blokkot.

Vasárnap a hétvégi projekteket véglegesítették a résztvevők: létező pályázati felhívás és útmutató alapján pályázatot írtak, majd egymás szakmai programját és költségvetési tervét bírálói szemmel ellenőrizték.

Szervezőként úgy látjuk, szükség van a téma folytatására, akár más képzési formában, egy-egy terület mélyebb körüljárásával.

A továbbképzést a Lépj át a határaidon! projekt támogatta.