Én is képes vagyok rá! – Élménynap Szegeden

A Magyar Cserkészszövetség Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projektje kiemelt hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetben élő fiatalok kompetenciájának fejlesztésére. Szeretnénk, hogy a cserkészet, mint közösség – annak megtartó ereje, a cserkészet, mint életmód, mint strukturált szabadidő eltöltési lehetőség, legalább egy fél napos program keretében eljusson olyan gyerekekhez, akik ezekhez az élményekhez nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak hozzáférni.

Az Élménynap gondolata már régóta megfogalmazódott, de a tényleges megvalósításig csak idén ősszel jutottunk el. A cél az volt, hogy olyan civil szervezetekkel kerüljünk kapcsolatba, akik nyitottak arra, hogy új módszertannal bővítsék az alapítványuk, tanodájuk repertoárját, szeretnék a közösségeiket egy ilyen játékos délután segítségével megerősíteni, elmélyíteni. A programot a civil szervezetek a saját felületeiken és kereteiken belül is hirdették, ami lehetőséget adott számukra arra, hogy megszólítsanak újabb gyerekeket, családokat.

Alapos keresgélés után, Szegeden a Fatima Ház Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg az első ilyen rendezvényünk. Itt nem csak a gyerekeket, hanem a családjaikat is megszólítottuk és meghívtuk egy délutáni programra. A közös főzésen túl korosztályos cserkészjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal, rövid cserkésztörténeti áttekintéssel vártuk a fiatalokat, érdeklődőket.  Az Élménynapon helyi cserkészek is aktívan részt vettek.