Forrásteremtés Debrecenben

A „Forrásteremtésről cserkészeknek” című tematikus hétvégén december 6-8 között, péntek estétől vasárnap délig tartó elméleti és gyakorlati képzési blokkokon vehettek részt a cserkészek. Többségében a II. és IX. kerületből érkeztek az érdeklődők, főként olyanok, akik saját csapatukban vagy kerületükben pénzügyekkel, forrásteremtéssel foglalkoznak. Ez volt a VI. TTK Debrecenben.

Kezdésként pénteken ismerkedéssel egybekötött tapasztalatcsere zajlott arról, hogy kinek milyen bevált forrásteremtési gyakorlatai vannak, milyen hiányosságokkal, nehézségekkel küzdenek, és vajon hol találhatnak rá megoldást. Megvizsgálták, hogy a jelenlévő kerületnek/csapatoknak milyen az aktuális jogi, és gazdasági állapota, hol vannak hiányosságaik és mik azok a kérdések, amiket érdemes átbeszélni csapaton belül. Másnap értékvitával kezdték a délelőttöt, a megfelelő működéshez leginkább szükséges – anyagi teherrel járó – eszközöket, szolgáltatásokat rangsorolták. Ez természetesen egyéni szükségletek szerint eltérő lehet, de fontos, hogy ilyen szempontból is nézzék át pénzügyi tervezés során a beszerezni kívánt tételeket. Az MCSSZ forrásteremtéssel foglalkozó munkatársai bemutatták legújabb kiadványukat, az abban leírt csapatjellemzők szerint kiscsoportokat alkottak és átbeszélték a kiadványban javasolt fejlesztési lehetőségeket, teendőket. Délelőtt még szó esett az éves stratégiai és pénzügyi tervezés fontosságáról, módszeréről.

A nap további részében a pályázatíráshoz kapcsolódó szakmai tartalom kapta a főszerepet: kiscsoportban bíráltak már kész, beadott pályázatot; megismerkedtek néhány költségvetés-tervező segédlettel, annak használatával; átnézték az EPER rendszer felületét és működését. Levezetésként pedig az online kommunikáció elméleti részéről tanultak a jelenlévők.

Vasárnap a pályázati életciklus záró szakaszáról, a beszámolásról és pénzügyi elszámolásról gyakorlatban tanultak a cserkészek, kaptak online kommunikációt segítő ingyenes szoftverekről egy tudástárat, amit helyben ki is próbálhattak. A hétvégét adománygyűjtési blokkal zárták, ahol legnagyobb hangsúlyt az (online) kommunikációban rejlő lehetőségekre fektették. 

A tematikus továbbképzést a Lépj át a határaidon! projekt támogatta.