Adó 1% felajánlás – útmutató!

Közeleg az 1% időszak! 2020. május 20-ig rendelkezhetsz személyi jövedelemadód 1%-ról, ne feledkezz meg róla! Adó 1%-oddal egy általad választott közhasznú civil szervezetet támogathatsz. Ez neked nem kerül semmibe, csak néhány percbe, amit a felajánlásra szánsz, de a szervezeteknek bevételt jelent, amiből alaptevékenységük egy részét finanszírozhatják. Segíts nekik, legyen meg a mai napi jótetted!

Mi történik ha nem rendelkezem erről az összegről?

A fel nem ajánlott szja 1%-ok egy közös alapba vándorolnak, tehát ez az összeg semmiképp nem marad a tiéd. Az ide került pénz sorsáról a továbbiakban nem te döntesz, pályázatok útján lehet ezekhez a forrásokhoz hozzájutni, elosztását az illetékes minisztérium felügyeli. Nem szeretnél a sajátodról inkább közvetlenül te rendelkezni?

Az én 1%-om nagyon pici összeg…

Ne aggódj, nincs olyan, hogy túl kevés, sok kicsi sokra megy… De tényleg! Próbáld ki, szorozd be 100-zal, 1000-rel – ha ennyi nagyon pici összeg egy kalapba kerül, máris jobban néz ki, ugye?

Mit csináljak, ha nincs szja 1%-om?

Segíthetsz abban, hogy a felajánlás gyakorlata minél többek éves rutinjába beépüljön. Informáld a környezetedet a lehetőségről, népszerűsítsd a hozzád közel álló civil szervezetet, ügyet, és kérd meg azokat az ismerőseidet, akiknek van miről rendelkezniük, hogy szánják rá azt a pár percet.

Kinek ajánljam fel az összeget?

Mi, cserkészek természetesen arra buzdítunk, hogy egy cserkészethez kapcsolódó egyesületnek, alapítványnak. A jogosult szervezetek között pl. ITT kereshetsz, a NAV hivatalos listája innen tölthető le.

Ha közvetlenül a Magyar Cserkészszövetséget támogatnád, ezt az adószámot írd be: 19006705-2-41

Jó, felajánlom! Hogy tehetem ezt meg?

Elektronikus úton (legegyszerűbben az e-SZJA felületen keresztül) vagy papíralapon. A részleteket ITT olvashatod el.

Ha még nem használtad az e-SZJA-t, EBBEN a rövid videóban megnézheted, hogy működik. (Bár 2017-ben készítették, jelenleg is érvényes.)

Az alábbiakra figyelj, ha papíralapon adod le a nyilatkozatodat:

  • a boríték legyen lezárva, akkor is, ha a munkáltatód gyűjti össze a nyilatkozatokat
  • a borítékra írd fel a nevedet, állandó lakcímedet és adóazonosító jeledet
  • a ragasztást keresztezve írd alá a borítékot

Miért járuljak hozzá, hogy elérhetőségeimet a választott civil szervezet megkapja?

A felajánlásnak nem feltétele, hogy megadd a kiválasztott szervezetnek az adataidat. Ha azonban megteszed, lehetőséget adsz arra, hogy személyesen köszönjék meg neked a támogatást, tájékoztassanak arról, mire fordították a összeget, min dolgoznak éppen vagy éppen meghívhatnak pl. egy programjukra. 🙂

Van határidő?

Igen van, egységesen mindenki május 20-ig teheti ezt meg. De ne halogasd, csináld meg gyorsan most!

Minden civil szervezet nevében köszönjük, hogy felelős állampolgár vagy!

Van még valami tudnivalóm?

Már csak egy dolog maradt! Egy másik 1%-kal (hiszen valójában ilyenkor 1+1%-ról beszélünk) a fenti módon egy bejegyzett egyházat is támogathatsz. Erről se feledkezz meg!