Országos Elnökség tájékoztatása a koronavírus témájában IV.

Kedves Cserkésztestvérek!

Már harmadik hete maradunk otthon. Biztosan ti is érzitek, hogy ez nem is olyan egyszerű, hiszen egyre inkább kitavaszodik és egyre nehezebb nem kimozdulni. Az őrsi túrák és tavaszi portya helyett legjobb esetben is csak a kertünkből vagy az ablakunkból tudjuk élvezni a tavaszt. Komoly kihívás ez minden cserkészvezetőnek: hogyan tudjuk ilyenkor jól segíteni a ránk bízottak növekedését? 

Úgy látjuk, hogy ötleteink és jó gyakorlataink megosztása nem csak könnyebbé teszi a cserkészvezetők (táv)munkáját, de egymásnak is sok erőt, lelkesedést tudunk így adni. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik az Online Módszertani Gondolatok Cserkészeknek csoportban megosztották ötleteiket (ötlet-doksi itt), hogy még izgalmasabb és tartalmasabb őrsgyűlést tudjatok tartani. Továbbra is buzdítunk mindenkit erre, hiszen együtt könnyebb!

Amint azt hallhattátok, szombattól érvénybe lépett a kormány által elrendelt kijárási korlátozás. Ennek okán tényleg csak a legszükségesebb hagyjátok el lakhelyeteket, maradjatok otthon és buzdítsátok erre társaitokat is! Az internet megannyi lehetőséget nyújt, hogy az online térben találkozhassatok, biztassátok egymást, játszatok. Korábbi levelünkben ígértük nektek, hogy március végén újra jelentkezünk azzal, hogy meddig ne tartsatok cserkészprogramot: azt kérjük, hogy amíg kijárási korlátozás van (jelenleg ápr. 11-ig, de ezt meghosszabbíthatják) semmiképpen ne tartsatok személyes találkozással járó cserkészprogramokat! 

Az egyetlen program melyet meghirdetünk, az az Országos Küldöttgyűlés (2020. május 16.) lesz, ugyanis itt formai kötelezettségünk van a meghívók adott időpontban történő kiküldésére. Minthogy reális esélyét látjuk annak, hogy végül a Küldöttgyűlést nem tudjuk megtartani, így dolgozunk azon, hogy ezt hogyan tudjuk legalább részben pótolni az Alapszabályunk adta kereteken belül (pl. távszavazással). Az országos küldötteket a megfelelő csatornákon tájékoztatni fogjuk a részletekről. 

Látjuk, hogy mindannyiunkat foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan tudjuk megszervezni nyári táborainkat – legyenek azok csapat-, kerületi-, vagy vezetőképző táborok. Ezen célból felvettük a kapcsolatot az erdészetért felelős helyettes államtitkárral, a népegészségügyi szervekkel és a zöldhatósággal, azonban még további egyeztetések szükségesek. Folyamatos kapcsolatban vagyunk az állami szerveken túl a cserkészkerületekkel és a vezetőképzésekkel is. Az előttünk álló egyeztetések eredményeképpen terveink szerint jövő héten fogunk tudni részletesebb tájékoztatást adni számotokra. 

Addig is arra kérünk benneteket, hogy folytassátok a táborok szervezését az eddigi terveknek megfelelően, de gondoljatok arra az eshetőségre is, hogy a nyáron csak korlátozott időben, vagy egyáltalán nem tarthatunk táborokat. Külön köszönjük, ha – egyeztetéseinket és döntéseinket segítendő – mielőbb megkezditek a táborozási engedélykéréseitek kitöltését/beadását, hogy jobban lássuk táboraitok tervezett helyét/idejét, szükség esetén pedig egyeztetni tudjunk egyes ügyekben érintett parancsnokokkal.

Szeretnénk néhány hasznos tippet kiemelni az általatok összegyűjtöttekből, melyek külön lendületet adhatnak egy-egy őrsgyűlésre, rajprogramra történő felkészüléshez:

  • Ha nem tudjátok milyen online eszközökkel tartsatok őrsgyűlést, vagy éppen elvesztetek a számos lehetőség között, akkor a IX. Cserkészkerület videója biztosan segítségetekre lesz.
  • Konkrét ötleteket találhattok pl. Harkay Eszter és Király Áron készítette Szobacserkész nevet viselő dokumentumból. Ebben a kiscserkésztől egészen a vándor korosztályi gyűlésekig gyűjtöttek összegyakorlatokat, kihívásokat.
  • Kövessétek a Magyar Cserkészszövetség Facebook oldalát, ahol heti rendszerességgel találhattok ötleteket, melyek segíthetik vezetői munkátokat. Keressétek a #tegyünkajobbvilágért taget a különböző korosztályi feladatokért és kihívásokért. 
  • Ha pedig nemzetközi cserkészélményre vágytok, akkor a hétvégi (április 3-5.) online dzsmeborit, a JOTI-t (Jamboree on the Internet) ajánljuk, melyet kifejezetten a különleges helyzetre való tekintettel rendeznek most áprilisban is. A JOTI teret ad arra, hogy az otthonotok kényelméből találkozhassatok nemzetközi cserkészekkel, szerezzetek új ismereteket és ismerősöket. Az előjelentkezés mellett a részvételhez természetesen nélkülözhetetlen az angol nyelvtudás. További információt és a virtuális táborhelyet a honlapon találjátok.

Az Országos Elnökség részéről továbbra is igyekszünk tájékoztatni Benneteket emailben, az Országos Hírlevélen keresztül, illetve az MCSSZ Országos Elnökség Facebook-oldalán keresztül. 

Az előttünk álló bizonytalan hetek, hónapok sok kihívást tartogatnak. Ne csüggedjetek, és tartsátok magatok előtt cserkésztörvényünk nyolcadik pontját: A cserkész vidám és meggondolt! Hisszük, hogy ezen az időszakon könnyebben túljutunk némi vidámsággal és humorral, de elsősorban meggondoltnak és óvatosnak kell lennünk! Vigyázzatok szeretteitekre, vezetettjeitekre, magatokra!

Tegyünk azért a jobb világért!

Jó munkát!

Az országos elnökség nevében:

Hegyi Armand csst. (105.)

országos vezetőtiszt