Országos Elnökség tájékoztatása a koronavírus témájában VI.

Kedves Cserkésztestvérek!

Túl vagyunk az első otthonmaradós hónapon. Köszönjük a múlt heti, táborozás témájában írt levelünkre született reakciókat – örömmel hallottuk a kerületekben szerveződő parancsnoki fórumok és VK-s egyeztetések hírét, valamint köszönjük a kerületek és a csapatok nyitottságát és együttműködését.

A karantén-időszak kezdete óta jelentősen nőtt a képernyő előtt töltött idő mennyisége és az internetet is bőszen böngésszük. De nem csak mi teszünk így, hanem vezetettjeink is – egyre nagyobb hangsúlyt kell tehát fordítanunk arra, hogy hogyan használjuk ki a világháló adta lehetőségeket. A munka és az iskolai teendők mellett könnyen elkalandozhat a figyelmünk, átkattintunk egy-egy portálra, Facebookozunk, kattintásvadász híreket olvasunk és hirdetéseket görgetünk. Ha megtettük a szükséges egészségügyi intézkedéseket, akkor ideje, hogy az online biztonságra is ügyeljünk!

Tekintve, hogy a szülők partnerei vagyunk a nevelésben, így a cserkészeink online biztonsággal kapcsolatos ismereteinek és internetezési szokásainak alakítása a mi felelősségünk is. Ebben a levelünkben szeretnék ebben segítséget nyújtani a számotokra.

Az online platformok rengeteg előnye – például a gyors információszerzés lehetősége, a kényelmes ügyintézés eszközei, a könnyű kapcsolatteremtés lehetősége, élmények megosztása vagy akár önkifejezésünk – természetessé teszi használatukat. Vezetőként felelősségünk abban áll, hogy megmutassuk: a használat kockázatokkal is jár, amelyek észlelését és elkerülését tanítanunk kell a ránk bízottaknak. Ilyen kockázat lehet az adatainkkal (nevünkkel, fotóinkkal) visszaélés, a forráskritika hiánya, a sértő beszéd, az online zaklatás, vagy hogy a visszajelzésekre, megerősítésre vágyó fiatalok túl sokat engednek meg maguknak a lájkokért való versengés közben.

Az internetes játékok világa szintén hatalmas lehetőségeket rejt: a közös (online) játék öröme sok jó őrsi program eleme lehet. Ezek a játékokok fokozzák a kreativitást és elősegítik az önállóságot és a döntésképességet, ám el is szigetelhetnek, valótlan képet adhatnak a világról, elmoshatják a határokat a veszélyes és veszélytelen cselekedetek közt. Fontos tehát odafigyelni, hogy milyen korosztálynak szól az adott játék, kinek ajánlott (csakúgy, mint a filmek korhatár-besorolása). Legyünk figyelemmel arra, hogy mit játszanak az interneten cserkészeink: ajánljunk nekik alternatívákat, beszélgessünk velük arról, hogy miért pont azzal a játékkal töltik az idejüket, mit tanulnak a játék során?

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy nekünk, illetve cserkészeinknek milyen lépéseket kell megtennünk a biztonságos internetezés céljából. Összegyűjtöttünk nektek a teljesség igénye nélkül egy csokorral, hogy milyen tippeket adhattok vezetettjeiteknek és Ti mire figyeljetek.

Mire figyelj, mint vezető?

 1. Légy nyitott, ez a kulcs! Beszélgess cserkészeiddel, hallgasd meg őket, hogy mivel töltik az idejüket, milyen tapasztalatokat szereztek!
 2. Tudasd, hogy az internet nélkülözhetetlen manapság, de számos veszélyt rejt. Fel kell készíteni a fiatalokat, hogy sok váratlan szituációban találhatják magukat!
 3. Hangsúlyozd, hogy az internetezés lehet közös program is, nemcsak egyedül lehet élvezni. Ha szeretne mutatni valamit, legyél türelmes és nyitott, hogy később is bizalommal forduljon hozzád!
 4. Hozz fel nekik konkrét példákat, amelyre figyelnie kell, esetleg ossz meg saját tapasztalatot!
 5. Mondj nekik jó példákat, hogy miként tudnak biztonságosan internetezni!

Milyen tippeket adhatsz vezetettjeidnek?

 1. Azért, hogy nehezebb legyen ellopni a hozzáféréseidet, használj kétfaktoros azonosítást (jelszó plusz telefonos megerősítés), valamint erős jelszót: tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat, különleges karaktereket. Ha lehet platformonként eltérő jelszót találj ki.
 2. Légy óvatos a közösségi oldalakon! Gondold végig, hogy milyen információkat adsz meg magadról a profilodban az oda beírt adatok, fotók, profilképek által! A személyes kontaktjaidat, fotóidat mindig csak a virtuális világon kívül is jól ismert barátaid számára tedd elérhetővé!
 3. Gondold meg, mielőtt fotót, vagy videót töltesz fel valahova magadról! Amit közzétettél, azt más emberek nemcsak láthatják, de le is tölthetik és felhasználhatják. Amit feltöltöttél, már nem csak a tiéd!
 4. Soha ne adj meg személyes adatot ismeretleneknek! Ne oszd meg nevedet, telefonszámodat, lakcímedet vagy bármilyen más személyes adatodat olyasvalakivel, akit még nem ismersz igazán, illetve nem tudtál azonosítani!
 5. Mindig ellenőrizd az e-mail feladóját! A számítógépes bűnözők gyakran a megtévesztést alkalmazzák személyes adataid megszerzésére.
 6. Soha ne nyisd meg azonnal az e-mail csatolmányát! Ellenőrizd, hogy a feladó címe valóban azé-e, akire gondoltál!
 7. Ha online vásárolsz, mindig tájékozódj az adott webshop megbízhatóságáról! Bankkártyád adatait, ha mód van rá ne mentsd el, ha ez szükséges, akkor mindenképp kérd ki vezetőid, családod véleményét!
 8. Légy rendkívül körültekintő, ha olyannal tervezel találkozni, akit csak online ismersz! Lehet, hogy másnak adja ki magát.
 9. Ha bizonytalan vagy mindig kérj segítséget vezetőidtől, családtagjaidtól!

Az alábbiakban szeretnénk nektek ajánlani néhány weblapot játékokkal és online tesztekkel, amelyeket továbbíthattok vezetettjeitek számára. Ezek segítségével játékosan informálódhatnak az online biztonságról. Lentebb találtok még hasznos linkeket, amivel a meglévő szabadidejükben (ha van ilyen) foglalatoskodhatnak, illetve néhány szakmai anyagot is találhattok a biztonságos internetezés témakörében.

Tesztek, játékok:
HiperSuli tudatosNet kvíz
Játékos tanulás – az internet használata munkafüzet (UPC)
Alma Kaland biztonságos internetezés (NOD32)
Safer Internet online játékok

Ismeretterejesztő, segítő linkek a biztonságos internetezés témájában:
MCSSZ Gyermekvédelem
Kék Vonal / internetbiztonság
Biztonságos internetezés (PDF)

Időtöltés hasznosan:
Online Módszertani Gondolatok Cserkészeknek
Magyar Nemzeti Filmarchívum
Duolingo
Typing.com
5 perc angol
Canva
Honfoglaló
BOOKR kids könyvek

Hisszük, hogy kellő óvatossággal, odafigyeléssel és kommunikációval a legtöbb kockázat kezelhető. Kérünk titeket, hogy legyetek Ti is figyelmesek vezetettjeitekkel, hallgassátok meg őket és ha tudtok segítsetek nekik! Építsük azt a jobb világot a digitális térben is!

Jó munkát!

Az országos elnökség nevében:

Hegyi Armand csst. (105.)
országos vezetőtiszt