Országos Elnökség tájékoztatása a koronavírus témájában VII.

Kedves Cserkésztestvérek!

A cserkészmunka legfontosabb közege az őrs – márpedig őrsgyűlést tartani úgy, hogy vezetettjeinkkel csak az online térben találkozhatunk igen nagy kihívás. Habár az interneten számos lehetőséget találhatunk, hogy miként tudunk kapcsolatban maradni, a feladat mégsem olyan egyértelmű. 

Tudjuk és értjük, hogy sokatok számára nehéz kivitelezni az online őrsgyűléseket, azonban szeretnénk ismételten hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a rendszeres őrsgyűlés. Természetesen nem csak azért szükséges és elengedhetetlen, hogy tudásanyagot adjatok át és közös élményeket szerezzetek, hanem méginkább azért, hogy aktív kapcsolatban maradjatok, hogy támogatni és segíteni tudjátok egymást. Vezetőként most is felelősek vagyunk vezetettjeinkért! Tőletek is függ, hogy ezt az időszakot hogyan élik meg, mit jelent számukra, mennyire válik javukra mindaz, ami most történik. 

Tudjuk, hogy ezekben a hetekben nehéz lehet újra és újra kreatívnak lenni és újabb ötletekkel előállni. Forduljatok bátran raj- és csapatparancsnokotokhoz segítségért, illetve ismételten felhívjuk a figyelmeteket az online módszertani gyűjteményre, amit lejjebb ismét megtaláltok. Emellett az őrsgyűlésnek fontos és értékes része lehet az is, ha teret adtok arra, hogy cserkészeitek megosszák élményeiket és érzéseiket a helyzettel kapcsolatban: lehet, hogy nem tudnak ezen dolgokról kivel beszélni, az őrsi közeg pedig egy biztonságos tér lehet ennek megosztására. A legfontosabb, hogy vegyétek komolyan azokat a gondolatokat, melyeket megosztanak veletek, hiszen ez a bizalom kulcsa.

Előző leveleinkben már számos ötletet adtunk arra, hogy milyen felületeken böngésszetek ha elakadtatok. A Facebook csoport tele van hasznos ötletekkel, melyeket tudtuk használni! Találhattok egy videós összegzést arról is, hogy milyen platformokon tudtok őrsgyűlést tartani, illetve másik korábbi levelünkben gyűjtöttünk néhány hasznos linket, ami ilyenkor hasznos lehet számotokra. Használjátok ezeket az eszközöket is bátran! De ne feledjétek, elsősorban nem ezek az eszközök és módszerek számítanak, hanem az együtt töltött idő, a helyzetek, amikor számíthattak rátok a cserkészeitek. Jézus így fogalmaz: “Éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok…” és talán Ő sem haragudna meg ha egy ilyen kiegészítést írnánk az ige margójára: “Karanténban voltam, és ti nem hagytatok magányomban őrlődni.”

Kedves vezetőképzésben dolgozók cserkésztestvérek! Nektek is nagyon fontos szerepetek van ebben az időszakban. Próbáljátok meg Ti is megtalálni azt a módot, ahol kommunikálni tudtok jelöltjeitekkel, ahol segíteni tudjátok őket. Köszönjük, hogy alkalmazkodva a helyzethez, próbáljátok a lehető legjobb módon megvalósítni képzéseiteket és megoldásokat kerestek, hogy a jelöltek tovább haladhassanak a képzések sikeres elvégzése felé. Igyekezzetek alkalmat adni jelöltjeiteknek, hogy találkozhassanak egymással az online térben, megoszthassák tapasztalataikat és egymás jó példáiból vagy esetleges negatív tapasztalataiból tanulhassanak. Egy-egy ilyen kiscsoportos beszélgetés, közös brainstorming, gondolkodtató feladat sokat segíthet abban, hogy a képzés iránti lelkesedés és érdeklődés fennmaradjon. Eszköztáraitok kiterjedtek, hozzáértésetek bizonyított. Bízunk bennetek és számítunk rátok! 

Az Országos Elnökség részéről továbbra is igyekszünk tájékoztatni Benneteket emailben, az Országos Hírlevélen keresztül, illetve az MCSSZ Országos Elnökség Facebook-oldalán keresztül. 

Szeretnénk megköszönni nektek eddigi munkátokat, melyekkel egymást és vezetettjeiteket támogattátok. Továbbra is buzdítunk titeket, hogy tartsatok ki és ne adjátok fel a munkát, melyre Isten hívott el benneteket! Tegyünk együtt a jobb világért!

Jó munkát!

Az országos elnökség nevében:

Hegyi Armand csst. (105.)

országos vezetőtiszt