Pályázati lehetőség! Ki ne hagyd!

A European Scout Foundation (FOSE – Friends of Scouting in Europe) pályázati lehetőségét ajánljuk figyelmetekbe. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, de ha maradt bennetek kérdés, keressétek bátran akár az OKB-t (intercom@mcssz.hu), akár a EFOP irodánál Szilágyi-Kovács Katát (szilagyi.kovacs.kata@mcssz.hu). Szívesen segítünk a kész pályázati anyagok átnézésében is. 

Jó hír azoknak, akik még bizonytalan pályázatírók, hogy zajlik az előkészítése egy pályázatírás módszertanával és alapvetéseivel foglalkozó online kurzusnak. Ott elővehetjük ezt a pályázatot is.

Kik pályázhatnak?

Elsősorban csapatok, akik valamilyen jól körülhatárolható projektet szeretnének lebonyolítani csapatukban. Pályázhatnak kerületek is, amennyiben megfelelően indokolható, hogy a projekt eredménye lokálisan, azaz a csapatok szintjén hasznosul.

Fontos, hogy nem szükséges, hogy bejegyzett civil szervezetetek legyen, viszont szükségetek lesz egy bankszámlaszámra, ami nem magánszemélyhez tartozik. Ha nektek nincs ilyen számlátok, forduljatok a Szövetséghez segítségért!

Miért ajánljuk?

Elsősorban azért, mert cserkészeknek szól, és nem jár olyan nagy horderejű bürokratikus körökkel, mint amilyenekkel pl. az állami pályázatok. De kifejezetten nagy előnye, hogy nem csak civil szervezettel rendelkező csapatok vehetik igénybe, így ez nekik szinte egyedülálló lehetőség. Nem mellesleg jó nyelvgyakorlási lehetőség is.

Milyen összegre lehet pályázni?

1000-5000 Euró közötti összegre.

Milyen projekteket támogat a FOSE?

  • főként Közép-Kelet Európai cserkészszövetségek csapatainak projektjeit
  • igazolhatóan lokális szintű projekteket 
  • projekteket, amik illeszkednek a WOSM régiós stratégiájához (pl. növekedés)

Előny, ha:

  • a projekt tartalmaz fenntarthatósági fejlődési célokat (pl. környezetvédelem, hátrányos helyzetűek támogatása, stb.)
  • van együttműködési partner és társadalmi hatást is kifejt az adott projekt (pl. csapat által szervezett EÜ képzés, amin részt vehetnek más civil szervezet tagjai is.)
  • megjelöltök önerőt. Önerő nem csak pénz lehet, hanem önkéntes munka is.
  • jól meg van írva a pályázat, tehát konkrétumokat tartalmaz, a szakmai tartalom összhangban van a pénzügyivel.

Mi a pályázás menete?

Tervezés, pályázatírás, beadás

A pályázatot angol nyelven a FOSE honlapján keresztül lehet beadni, egy rövid űrlap kitöltésével. Ellátnak benneteket hasznos információkkal, hogy mit fogalmazzatok bele mindenképpen az anyagba, olvassátok el figyelmesen. Csatolmányként feltölthettek részletes költségtervet, kreatív reklámvideót, szakmai tartalmat, stb.

Pályázati határidő nincs, folyamatosan lehet benyújtani, viszont egy csapatnak egyszerre csak egy futó pályázata lehet. 

Az átfutási idő, mire eldől, hogy kaptok-e támogatást vagy sem, kb. 6 hónap, tehát tavasszal már ne a nyári táborral számoljatok! 

Megvalósítás

A pályázati projekt hossza max. 6 hónap lehet, de jól indokolt esetben akár egy egész cserkészévet is felölelhet. Nézzetek körül a már megvalósult tevékenységek beszámolói között és inspirálódjatok!

Beszámolás

Ki kell töltenetek a honlapon található űrlapot és csatolnotok kell hozzá a beszámoló sablont. Ha módosítva valósítottátok meg a tevékenységet, azt is itt jelezhetitek. Küldjetek fotókat, videókat és szöveges leírást is. A számlákat nem kell elküldeni, beszkennelni, de 1 évig meg kell őrizni, mert ellenőrzésre bekérhetik őket.