Hozzuk tető alá! Az MCSSZ székháza tetőfelújításra szorul

Valamikor a nyolcvanas évek elején épült az MCSSZ székházának helyet adó emeletes épület Budapesten, a II. kerületben, a Tömörkény utcában. A Magyar Cserkészszövetség a rendszerváltás után az államtól kárpótlásként kapta használatba a házat, 99 évre. A szövetség egyik legfontosabb bevételi forrása ez az épület, ugyanis az emeletek bérbeadása egy kiszámítható anyagi tételt jelent. Ma a titkárság és pénzügy munkatársai a ház tetőterében dolgoznak, ami olyan rossz állapotba került, hogy halaszthatatlan a felújítása, az épület rendszeresen beázik. Arra hívunk benneteket, hogy “cserép adománnyal” szálljatok be ti is a költségek előteremtéséhez.

Aki esős időszakban látogatja meg Kollár Tamásékat a titkárságon, láthatja, hogy a nagyterem közepére tett lavórokban gyűlik a víz, a munkatársak meg rutinosan ürítik ki azokat. A falakat fedő fűrészporos tapéta pedig nem csak azért válik le, mert 20 éve került rá; azt is lemosta több helyen az eső, még a mennyezetről is. (A retro élményt erősíti az eredeti, nyikorgó és helyenként hibás parketta, a halvány rózsaszín csempe burkolat a fürdőszobában, és a nyolcvanas években korszerűnek számító nyílászárók, kilincsek kézbe vétele.) A tető viszont nem csupán esztétikai kérdés! Az épület és a benne dolgozók biztonsága a legfontosabb szempont, ami miatt úgy döntöttek, idén meg kell kezdeni a munkálatokat.

A tetőhéjazat eredeti kialakításakor nem került sor fólia-szigetelésre, a cserepek közvetlenül a deszkák feletti tetőléceken fekszenek. A mennyezetnek megfelelő lambéria, helyenként préselt farostlemez felett van ugyan egy kevés szigetelés, de az sem a hideget, sem a nyári kánikulát nem képes csillapítani. Ront a helyzeten, hogy nagyon szabdalt a tetősík – itt egy ablak, ott egy kanyar -, az ezeket fedő bádoglemezeket is kikezdte az idő. A cserepek helyenként töröttek, de a munkát felmérő ácsmester szerint meg lehet menteni a háromnegyedét, azzal is jelentős költségeket takarítva meg.

A bérlő is beszállna

Évek óta felmerül a „tető kérdés” a pénzügyi tervezéskor, de mindig valami fontosabb vagy halaszthatatlanabb ügy mellett döntött a szövetség.  Több cserkésztestvérünk is megjegyezte már, hogy ideje lenne ezt a problémát megoldani, akár önkéntes munkával, vagy adománygyűjtéssel. Most érkezett el az ideje az épület két szintjét bérlő céggel a bérleti szerződés megújításának, amibe terveik szerint az is belekerülhet, hogy a felújítás miatt megelőlegezi a bérleti díját bizonyos időre, ami alaptőkeként szolgálna a munkálatok megrendeléséhez. A teljes beruházás előreláthatólag 25 millió forintba fog kerülni. 

Ezért arra hívunk benneteket, hogy “cserép adománnyal” szálljatok be ti is a költségek előteremtéséhez. Ha minden cserkész egy cseréppel (∼1000 Ft) hozzájárul a költségekhez, könnyen tető alá hozhatjuk!

Amennyiben szeretnél hozzájárulni a felújításához, kattints az adományportálra és olvasd el a részleteket.