Gyermekvédelem a cserkészetben

A cserkészet ifjúságnevelő munkáját a 20. század első évtizedében fogalmazta meg az alapító, BiPi. Az akkor különlegesen modern nevelési módszertan – cselekedve tanulás – ma is számos elemében korszerűnek bizonyult. Azonban a gyermekvédelem területén nagyon sok változást, fejlődést hozott a 21. század, ezért az MCSSZ-nek is meg kellett tennie az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket. Erről beszélgetünk Rudanné Németh Csenge cst. (1909.), gyermekvédelmi szakvezetővel.

VL: Az elmúlt években ezen a területen sok hiánypótló lépést tettünk. A legutóbbi hír a Fészek Gyermek- és Ifjúságvédelmi Munkacsoport megalakulásáról érkezett. Kérjük, foglald össze az elmúlt évek gyermekvédelemmel kapcsolatos történéseit, eredményeit.

Csenge: A Magyar Cserkészszövetség egy nagyon fontos lépést tett meg 2017-ben, amikor elköteleződött a gyermekvédelem témájának fontossága mellett. Ezért azon dolgozunk, hogy a cserkészetet még biztonságosabb közeggé tegyük. 

A cserkészmódszer által olyan értéknek vagyunk birtokában, amit tudatosan alkalmazva – gyermekvédelmi szempontból is – hasznos ismereteket, képességeket adhatunk minden gyermek kezébe. Ezek a módszerek a mieink, csak jól kell használnunk őket.

A munkát egy kiadvány és szóróanyagok elkészítésével, valamint a gyermekvédelmi tematikájú INDABA vezetői konferenciával indítottuk meg. A találkozások és a szakmai anyagok célja, hogy gyakorlatainkra és módszereinkre gyermekvédelmi szempontból is újra rátekintsünk, a jó gyarkolatainkat tudatosítsuk, a hibáinkat pedig belássuk és korrigáljuk. Tudatosítanunk kell a minket körülvevő problémákat is: a kortárs zaklatást személyes és online közegben, a kéretlen felnőtt tartalmakat stb.

Létrehoztuk a cserkész segítők által üzemeltetett segélyvonalat, ahol cserkész szakemberektől lehet tanácsot kérni nevelési, gyermekvédelmi témában. 

De nem csak mozgalmi, hanem szervezeti oldalon is dolgozunk, például szabályzataink frissítésével. 

VL: Úgy látom, hogy ezek egymásra épülő, egymást erősítő elemek. Mit gondolsz, hogy tudjátok ezzel elérni ennek az igen népes mozgalomnak a tagjait? 

Elsősorban a vezetőképzéseken keresztül kezdtük el a munkát, hiszen fontos, hogy az összes csapatban dolgozó vezető érezze a gyermekvédelem témájának fontosságát. Ebben az évben sikerült elérnünk, hogy lényegében az ország összes vezetőképzésében megjelent a téma: ez számunkra nagy öröm és siker! 

De igyekeztük elérni a cserkészvezetőket más csatornákon is: szerveztünk Tematikus Továbbképzést (TTK-t), webináriumot, hirdettük más szervezetek online képzéseit, ellátogattunk cserkészcsapatok vezetőségeihez is – szóval igyekszünk minden, a téma iránt érdeklődő vezetőnek bekapcsolódási lehetőséget biztosítani.  

VL: Mikor alakult a munkacsoportotok? Mivel foglalkoztok? 

A munkacsoport egy éve alakult, és nagy öröm számomra, hogy tagjaink között tudhatunk gyermekvédelmi szakembert, jogászt, pszichológust, pedagógust – és mindannyian cserkészek vagyunk. Stratégiaalkotással, protokoll kialakításával, állapotfelméréssel, tanácsadással foglalkozunk. 

Már ennyi idő alatt is rengeteg pozitív visszajelzést, támogató üzenetet, segítséget kaptunk – köszönjük Nektek! 

VL: Milyen veszélyekre lehet számítani?

A mi gyermekvédelmi munkánk a cserkészmódszerben meglévő lehetőségekre fókuszál. A cserkészközösségekben kialakuló, a vezető és vezetett között fennálló bizalmi viszony nagyszerű nevelési lehetőség, amellyel a fiatalokat tudatosságra, egymás iránti tiszteletre, bölcsességre nevelhetjük. A bizalmi kapcsolat segítségével olyan kérdésekben is a cserkészek segítségére tudunk lenni, amit mással nem tudnak megosztani. Szeretnénk mozgalmunk működését úgy alakítani, hogy biztonságos közeget adjon a vezetettek és a vezetők számára is. Olyan közeget, ahol mindenkit befogadnak és elfogadnak. Ahol nincsen kakukktojás, mindenki a fészek melegében és biztonságában lehet.

VL: Mit tehetek cserkészvezetőként, ha úgy gondolom, hogy a rám bízott cserkész családján belül, vagy az iskolai közösségben veszélyeztetett lehet? 

Ne maradj csendben, hívd fel a szakemberek figyelmét a problémára! Itt tényleg számít a segítséged.  Kötelességed jelenteni, ha veszélyeztetést tapasztalsz a környezetedben. Ilyenkor a családsegítőt vagy az iskolai gyermekvédelmi felelőst érdemes első lépésként felkeresni, vagy súlyosabb esetben a rendőrséget is.

Az adataidat a bejelentésnél bizalmasan fogják kezelni, de arra is lehetőséged van, hogy anonimitásban maradj.

Ha bizonytalan vagy, bátran keresd fel a korábban említett segélyvonalat! Itt is lehetőség van a név nélküli kérdezésre. Itt keresheted őket: http://gyermekvedelem.cserkesz.hu.

Emellett azon dolgozunk, hogy munkánk nyomán minden vezetőnek lehetőséget adjunk arra, hogy tudatosan és  határozottan járjon el, ha gyermekvédelmi kérdés kerül elé.

VL: Napjainkban mit látsz a legnagyobb kihívásnak?

A pandémia az online tudatosságra és zaklatásra terelte a figyelmet. A cserkészvezetőknek is érdemes ezekkel a kérdéssel foglalkozni. Beszélgessetek a gyerekekkel, fiatalokkal például, arról, hogy kezeljék értékként az adataikat, hogyan osszák be az idejüket, hol tudnak értékes információkhoz jutni stb. És beszélhettek az internetes zaklatásról. Ezeket az eseteket jelenthetik például az http://nmhh.hu/internethotline/ oldalon.

VL: Mit tartasz a legfontosabb üzenetnek?

Mi mindent megteszünk, amit tudásunk és lehetőségeink megengednek. Nyitottak vagyunk a segítő tanácsokra és a kérdésekre is. De minden erőfeszítésünk mit sem ér, ha az egyes vezetők nem állnak be mellénk. Úgy látom, hogy egyre népesedik ez a tábor. Gyertek! Tegyünk azért a jobb világért!