Nem állt le a nevelő munka a korlátozások ellenére sem

A koronavírus sem lehet akadály a cserkészeknek, akik járvány idején sem álltak le az ifjúság nevelő munkával. 2020-ban a leleményes vezetők az éppen aktuális szabályokhoz igazítva szerveztek offline vagy éppen online programokat. 

Lassan egy éve vezették be Európa legtöbb országában a koronavírus miatti korlátozásokat. Ez mindenkinek, így a cserkészeknek is megnehezítette a mindennapjait. 

Mégsem állt le a nevelő munka mozgalmi szinten. A legtöbb csapatban ugyanis az őrsgyűléseket online felületeken tartották meg. Ebben az új helyzetben a vezetők a lehetőséget is megtalálták, ez pedig rengeteg új módszertani játékot hozott magával. Ha nincs a járvány nem valószínű, hogy a gyerekek a saját szobájukban, egy bekapcsolt kamera előtt mégis együtt bújócskáztak, vagy éppen activity-ztek volna. 

Természetesen egy-egy ilyen online találkozó nem helyettesítheti a hagyományos őrsgyűlést, de az együttlét hangulatát megidézheti, ami legalább annyira fontos a cserkészek számára, mint a kapcsolattartás. Emellett a karantén – home school-lal telített – szürke hétköznapjait is talán megszínesítheti egy-egy ilyen őrsi alkalom, hiszen végre nem a tanárral, hanem a barátokkal tölthetnek időt. Ez ráadásul a szülőknek is segítség, akik közül többen home office mellett próbáltak a gyerekekkel tanulni. Egy-egy ilyen másfél órás program az otthoniak számára is pihentető lehetőség.

A vezetők megoszthatták legfrissebb tapasztalataikat, online játékaikat a többi társukkal is Erre a célra jött létre az Online Módszertani Gondolatok Cserkészeknek Facebook csoport, ahova több mint 2000 cserkész vezető jelentkezett be. Izgalmas és motiváló volt látni, milyen javaslatok nevelési tanácsok, online programtippek vagy éppen játék ötleteket osztottak meg az elmúlt egy év során.

A Magyar Cserkészszövetség is  a COVID miatt tavasszal több nagy programot (pl.: Országos Cserkésznap, Szegedi Árvízi Emléknap, TTK-k) elhalasztott, de a szervezők bizakodnak abban, hogy idén már meg lehet ezeket tartani. 

Emellett létrejött a “Tanulj otthon! online képzések és programok cserkészektől” honlap, ahol az online programokon, kurzusokon is több százan vettek részt.

De sikerült offline térben is találkozni. Az első és a második hullám között, az érvényben lévő szabályokat betartva sikerült megszervezni a III. Gubacs fesztivált és a II. Scout Trail Run-t, mindkét programon több százan vettek részt.

Szerencsére a nyári időszakban a szabályok engedélyezték a nyári táborokat, ahol összesen több mint 8000 fiatalt táborozott. A több mint 200 táborban a megelőzésre mindenhol külön figyelmet fordítottak. Ennek is köszönhető, hogy táborainkban egyetlen esetben fordult elő pozitív eset, az őrsvezető pedig enyhébb tünetekkel esett át a fertőzésen.

Izgalmas kérdés, mit viszünk magunkkal a most megtanult tudásból, ha javul a járványhelyzet? Mennyire maradnak meg az online találkozók az életünkben? Mert a COVID helyzet miatt a például a Fórum Vezetőképző Konferenciáján minden kontinensről becsatlakozhattak a magyar cserkészek. Ez a COVID nélkül amúgy elképzelhetetlen lett volna.