„Jobb világot alkotunk” – Nobel-jelölést kapott a cserkészmozgalom

A cserkészmozgalmat is jelölték a béke Nobel-díjra. A világ legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma egyben a legjelentősebb önkéntes közösség is, mely közel 50 millió tagot számlál jelenleg. Közös szolgálatunk által az élet sok területén jelen vagyunk – most például a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is készülünk. A jelölésről dr. Hári Márton cserkész tisztet, az MCSSZ külügyi vezetőjét kérdeztük.

Mivel érdemelte ki a cserkészet a jelölést?

A cserkészet az Egyház után a legnagyobb világméretű, békét hirdető mozgalom. Nincs még egy olyan szervezet, aminek a találkozóin (példának okáért) a legnagyobb természetességgel beszélget egymással az iszlám vallású egy zsidóval (vagy egy azeri egy örménnyel) – a vallási, vagy éppen nemzeti ellentétek eltűnnek a berkeinken belül. Már a Cserkészmozgalom Világszervezetének a jelszava is az, hogy „Creating a better world”, azaz „Jobb világot alkotunk”. Arról, hogy jó úton járunk, ennél a jelölésnél nem kell jobb visszajelzés.

Milyen hatása lehet a cserkészetre, ha elnyeri a díjat?

Fontos kérdés, hogy a cserkészekre, vagy cserkészetre? Előbbi esetében úgy gondolom, hogy a megelégedésen kívül nem sok, és ez így is van rendben. A világ számos pontján a békedíjjal, vagy anélkül is pontosan ugyanaz az elfogadásra, békére, illetve életre nevelő munka fog folytatódni, mint az elmúlt 113 évben, így az egyes cserkészek vagy cserkészvezetők életére nem gondolom, hogy különösebb kihatással lenne. A cserkészetre természetesen úgy gondolom, hogy pozitív hatással lenne, ha sikerülne elnyerni a díjat, már csak azért is, mert még több fiatalnak hívhatja fel a figyelmét arra, mennyit tud tenni a világért. Szurkolok tehát annak, hogy ez sikerüljön, de azt is fontos látni, hogy a cserkészet enélkül is cserkészet marad.

Mi az, ami szerinted teljesen egyedülálló bennünk, cserkészekben?

A barátság és a bizalom. Ha elmész egy számodra teljesen ismeretlen országba, szinte bárhol a világon, és felveszed a cserkésznyakkendődet, egészen biztosan fel fognak téged ismerni cserkésztestvéreid, akikkel úgy tudsz beszélgetni, mintha már évek óta ismernétek egymást. Ha ennek tudatában vagy, életre szóló barátságokat köthetsz, és bárhol is legyél, biztosan nem maradsz bajban. Használjuk hát ki, hogy egy világméretű mozgalom tagjai vagyunk!

Szerzők: Tóth Marci, Végh János